Zijn cryptocurrencies als bitcoin (BTC) daadwerkelijk slecht voor het milieu en zijn ze alleen bedoeld voor criminele activiteiten? Een nieuw onderzoek ontkracht beide sentimenten.

Sasha Fleyshman van Arca, een digitaal vermogensbedrijf, heeft een nieuw rapport opgesteld genaamd: “Bitcoin: Energy Consumption as a Corollary to Environmental Impact and the Potential of the Evolution of Money.”

In het rapport wordt als eerst de oorsprong van bitcoin besproken. Volgens Fleyshman werd het beeld dat bitcoin voor illegale activiteiten gemaakt is gevormd door Silk Road, de beruchte darknet marktplaats waar mensen illegale goederen konden kopen met bitcoin:

Het belangrijkste argument komt voort uit de overtuiging dat Bitcoin niet door een regelgevende instantie wordt bestuurd en daarom anoniem en onmogelijk te traceren is.”

Transacties worden echter vastgelegd op de blockchain en inmiddels zijn er steeds meer bedrijven als Chainalysis die samenwerken met toezichthouders en politie om verdachte transacties op te sporen.

“Wat betreft het gebruik van BTC voor duistere activiteiten, onthulde een rapport uit 2018 dat 46% van alle Bitcoin-transacties werd gebruikt voor illegale activiteiten, wat in lijn was met de percentages in de Amerikaanse en Europese zwarte markten.

Wanneer je rekening houdt met het enorme verschil tussen de totale marktkapitalisatie van Bitcoin en die van de Amerikaanse dollar, wordt het duidelijk dat Bitcoin wordt overschaduwd door traditionele valuta’s wanneer het aankomt op het financieren van illegale activiteiten.”

Qua milieuvervuiling zegt Fleyshman dat bitcoin-mining voornamelijk gebruik maakt van overtollig stroom waardoor het dus geen stroomverspilling is:

“Het idee dat Bitcoin onnodig energie verspilt, is onjuist – Bitcoin gebruikt vaker dan niet overtollige energie. Energiegeneratoren werken onder piekcapaciteit, wat inhoudt dat er vaak teveel elektriciteit wordt gegenereerd wanneer er een toename is van de energievraag.”

Tevens meldt het rapport dat de hoeveelheid energieconsumptie gelijkstaat aan het gebruik van ruwe olie voor de goudmijnmarkt. Ook meldt het rapport dat het stroomverbruik van bitcoin niet alleen voor onderhoud nodig is maar ook de onderliggende beveiliging versterkt.

Uit een ander recent onderzoek kwam onlangs naar buiten dat 73% van alle energie die bitcoin gebruikt uit groene stroom voorkomt.