Het aantal transacties met het Lightning Network van bitcoin (BTC) ligt een stuk hoger dan verwacht. Dat meldt een nieuw onderzoeksrapport van cryptocurrency-exchange BitMEX, gepubliceerd op 11 januari.

BitMEX Research, de onderzoekstak van de exchange, nam het Lightning Network onder de loep en bracht een reeks rapporten uit waarvan onlangs de zesde is verschenen die ingaat op de groei van het netwerk.

Lightning Network (LN) is een open-source protocol waarmee het bitcoin-netwerk sneller transacties uit kan voeren tegen lagere kosten door eerst een serie van transacties off-chain uit te voeren en dan later samen te bundelen. Het wordt vaak gezien als de oplossing voor het schaalbaarheidsprobleem van het bitcoin-netwerk.

Non-cooperative channel closures

BitMEX zag dat het aantal non-cooperative channel closures met LN meer dan 60.000 transacties bedraagt, wat het dubbele is van wat de onderzoekers verwacht hadden dat ze zouden vinden. Er is meer dan 1.000 BTC op deze manier overgeboekt.

Een non-cooperative channel closure vindt plaats wanneer een node van het Lightning Network de sluiting van een betaalkanaal initieert zonder rechtstreeks te communiceren met de node waaraan het kanaal is gekoppeld.  Deze transacties zijn makkelijker te volgen omdat ze bevestigd moeten worden op de blockchain.

“Het aantal non-cooperative channel closures is hoger dan we hadden gegokt, meer dan 60.000 in vergelijking met onze verwachtingen van ongeveer 30.000 dergelijke transacties, wat ook is wat verschillende Lightning-ontwikkelaars ons hadden voorgesteld.

De bevindingen kunnen erop wijzen dat experimenten met mobiele lightning-wallets (die vaak privékanalen produceren) vaker voorkomen dan velen hadden verwacht. De gegevens kunnen ook aangeven dat non-cooperative channel closures vaker voorkomen dan cooperative channel closures.”

Aldus het onderzoeksrapport, die aangeeft dat in een schatting met een andere, maar wellicht minder accurate, methode het aantal transacties op deze manier zelfs 90.000 kan zijn.

Privacy en schaalbaarheid

Echter geeft het rapport ook een minder positieve kanttekening aan de het verhaal. Volgens BitMEX tonen de cijfers aan dat wellicht de privacy en schaalbaarheid van LN lager is dan mensen dachten:

“Het feit dat non-cooperative closures vaker voorkomen dan velen dachten, betekent dat de voordelen van Lightning voor privacy en schaalbaarheid ook lager zijn dan velen hadden verwacht.”

Het rapport sluit met het volgende af:

“Als je ervan uitgaat dat cooperative closures twee keer zo vaak voorkomen als non-cooperative closures, wat het geval was voor onze eigen nodes en een conservatieve veronderstelling lijkt te zijn, dan kan worden geschat dat bijna 4.000 bitcoins naar het Lightning Network is gestroomd sinds het begin.

Dit is een hoger cijfer dan we hadden gedacht. Ondanks de aanzienlijke bruto stromen naar Lightining en het hoger dan verwachte gebruik, denken we echter niet dat een significante stroom wordt aangedreven door noodzaak of echte handel. Op het moment is Lightning nog steeds voor hobbyisten en technologen.”

Vorige maand kondigde Samson Mow, CSO van Blockstream, aan dat LN binnenkort ook grote hoeveelheden bitcoin snel en goedkoop kan versturen.