Uit een recent gepubliceerd rapport van het Royal United Services Institute (RUSI) blijkt dat Noord-Korea een grote hoeveelheid cryptocurrencies, waaronder bitcoin, bezit. Het land zou deze cryptocurrencies middels illegale activiteiten hebben verkregen, en gebruikt deze mogelijk om de ontwikkeling van onder andere kernwapens te financieren.

Het was al langer bekend dat Noord-Korea verschillende aanvallen heeft uitgevoerd op cryptocurrency-beurzen. Gespecialiseerde hackers stalen zo grote hoeveelheden bitcoins en andere cryptocurrencies. Ook zou het land grootschalig cryptocurrencies minen, aldus Kayla Izenman, een van de onderzoekers die het rapport heeft opgesteld.

Noord-Korea zelf ontkent stellig dat het cryptocurrencies verkrijgt middels illegale praktijken, zoals het hacken van crypto-beurzen.

In totaal heeft het land volgens een ander onderzoek van de Verenigde Naties al zo’n $670 miljoen in cryptocurrencies kunnen bemachtigen. Dit zou vooral het regime van Kim-Jong-Un ten goede komen, dat al jaren werkt aan de ontwikkeling van kernwapens.

Met cryptocurrencies zoals bitcoin (BTC) kan het land internationale sancties omzeilen, aangezien bitcoin-transacties geen gebruik maken van traditionele entiteiten. Zo werd bitcoin in het verleden vaak door criminelen gebruikt vanwege de anonieme aard van de cryptocurrency. De nieuwe technologie leent zich dan ook perfect voor de praktijken van Noord-Korea. Met bitcoin kan het land bedrijven of specialisten in het buitenland betalen zonder gesnapt te worden.

Ondanks de recente ontwikkelingen op het gebied van de diplomatie tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea, blijft het totalitaire land alsnog wapens ontwikkelen. Er lijkt geen vooruitgang meer te zitten in de onderhandelingen tussen Donald Trump en Kim-Jong-Un, en het lijkt er dan ook op dat de Noord-Koreaanse leider kernwapens zal blijven ontwikkelen en testen.