Vanochtend vroeg heeft een onbekende bitcoin (BTC) wallet maar liefst 94.504 BTC naar een andere onbekende wallet verstuurd. Niemand weet wie de mysterieuze transactie uitvoerde, maar hier en daar duiken geruchten op. Ondanks het mysterie laat de transactie het grote voordeel van bitcoin zien.

De transactie die gelijk staat aan een waarde van bijna $1 miljard werd op 6 september verstuurd, blijkt uit een tweet van Whale Alert. Dit twitter-account houdt alle opvallende transacties met cryptocurrencies bij en plaatst een tweet zodra zo’n transactie wordt waargenomen.

In de tweet geeft Whale Alert aan dat de wallet-adressen die betrokken waren bij de transactie onbekend zijn. Vaak worden grote transacties verstuurd door crypto-bedrijven of exchanges, maar dat is hier dus niet het geval.

Een mogelijke verdachte zou het handelsplatform Bakkt kunnen zijn. Doordat het binnenkort fysieke bitcoin futurescontracten zal gaan aanbieden moet het een grote hoeveelheid bitcoins in bezit hebben. Beleggers met fysieke contracten moeten namelijk na afwikkeling ook daadwerkelijk bitcoin kunnen ontvangen.

De transactie van enorme omvang demonstreert het voordeel dat het kopen en verkopen van bitcoin biedt ten opzichte van banken. De transactie ten waarde van $1 miljard kostte slechts $700 om te versturen. En zelfs de transactiekosten waren nog 20 keer te hoog. Toch blijft het Bitcoin-netwerk qua transacties per seconde nog achter ten opzichte van Visa en PayPal.