Nog een paar maanden en dan is het zover, de veelbesproken halving. De beloning voor bitcoin miners zal halveren en daarmee ook het aanbod van nieuwe bitcoins op de markt. De voorgaande twee halvings gingen vooraf aan een explosieve stijging van de koers, gaan we dit keer weer zo’n parabolische run zien? Volgens het model van de bekende Nederlandse Bitcoin-quant PlanB gaan er bijzondere dingen gebeuren en gisteren presenteerde hij ons met een artikel waarin hij dat nog eens onderstreepte.

In het artikel bespreekt hij de efficiënte-markthypothese (EMH) volgens welke de halving al in de prijs van bitcoin verwerkt zit. De halving is publieke informatie en de EMH stelt dat informatie die publiek beschikbaar is heel snel in de prijs verwerkt wordt. Als je met grote zekerheid kunt zeggen dat de prijs van bitcoin over een jaar vertienvoudigt, zou je dan niet iedere euro die je hebt in bitcoin stoppen? Met andere woorden, als bitcoin over een jaar echt rond de 50 duizend dollar waard zou zijn, waarom gaat de koers dan niet nu al richting de voorspelling van het model van PlanB?

In zijn nieuwe artikel stelt PlanB dat de EMH wel van toepassing is op bitcoin, maar dat de markt niet goed in staat is om de risico’s in te schatten. Volgens de quant worden de risico’s op het sterven van bitcoin door strenge regulering, een 51% attack of bijvoorbeeld een bug in het protocol door de markt overschat. Die overschatting van de risico’s zorgt ervoor dat de markt bitcoin niet goed waardeert en dat maakt bitcoin op dit moment een interessant investering. Naarmate de tijd vordert zal blijken dat de markt geen goede risicoschatting heeft gemaakt en zullen we de bitcoin koers zien stijgen naar de werkelijke waarde, meer in lijn met het stock-to-flow model van PlanB.

Zelf geloof ik ook in de EMH, maar ben ik het grotendeels eens met PlanB. Bitcoin is een ontzettend complex fenomeen en zelfs als je er iedere dag mee bezig bent, blijf je nieuwe dingen leren. Ik ben ervan overtuigd dat een klein deel van de markt écht begrijpt hoe bijzonder bitcoin is en dat zelfs mensen die overtuigd zijn van de digitale munt de potentie ervan onderschatten. Dit in combinatie met het feit dat het lastig is om risico’s te kwantificeren, maakt dat ik het gevoel heb dat bitcoin op dit moment ondergewaardeerd is en dit zomaar eens een heel leuk jaar kan gaan worden voor hodlers.