Er zijn inmiddels meer dan 1.000 vergunningen uitgedeeld aan bitcoin (BTC) miners in Iran. Dat meldt het Engelstalige Iraanse financiële dagblad The Financial Tribune op 24 januari.

Iran introduceerde in 2019 een vergunningsstelsel voor cryptocurrency-miners in het land. Het stelsel werd vorig jaar ingevoerd om de crypto-mining industrie legitiem te maken. Beheerders moeten jaarlijks getailleerde informatie verstrekken over hun activiteiten in ruil voor een vergunning van de Ministry of Industries, Mining and Trade.

Alleen grote farms die meer dan 30 kilowatt verbruiken hoeven een vergunning aan te vragen. Het geldt niet voor kleine operaties. De mining industrie in Iran is behoorlijk gegroeid de afgelopen jaren. Dat komt waarschijnlijk omdat Iran een van de laagste energieprijzen ter wereld hanteert, het land biedt namelijk gesubsidieerde elektriciteitstarieven aan.

Echter heeft de groei en de nieuwe regelgeving nog niet veel buitenlandse investeerders aangetrokken. Dat meldt Amir Hossein Saeedi Naeini van de Iran ICT Guild (IIG) aan de Iraanse Banking and Economic System Reference Media (IBENA):

“Ons onderzoek toont aan dat de crypto-mining industrie het potentieel heeft om $8,5 miljard toe te voegen aan de economie. De meeste potentiële investeerders zijn echter vertrokken naar de buurlanden, omdat zij stimuleringsmaatregelen bieden aan crypto-miners.”

Iran koos vorig jaar ervoor om de bitcoin (BTC) sector te omarmen als antwoord op de sancties die de Verenigde Staten het land heeft opgelegd. Begin dit jaar steeg de koers van bitcoin nadat het nieuws naar buiten kwam dat de VS een Iraanse generaal om het leven had gebracht.