Een Ierse drugsdealer heeft ongeveer €54 miljoen aan bitcoins (BTC) verloren nadat zijn huisbaas per ongeluk de koffer met de toegangscodes voor zijn bitcoin-wallets erin had weggegooid. Dat meldt The Irish Times op 21 februari.

De 49-jarige Clifton Collins uit Dublin had tussen 2011 en 2012 meer dan 6.000 bitcoins gekocht toen de prijs nog onder de $5 lag. Hij had zijn enorme fondsen verworven met het illegaal kweken en verkopen van marihuana.

In 2017 werd Collins opgepakt voor het bezit en de verkoop van cannabis, hij werd hiervoor vervolgens veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar. Vlak voor zijn arrestatie had Collins de toegangscodes voor twaalf verschillende cryptocurrency-wallets, met elk 500 BTC, verstopt in de aluminium koffer van zijn vishengel.

Nadat Collins werd gearresteerd in 2017 had zijn huisbaas het grootste deel van zijn spullen naar de lokale stortplaats gebracht, waaronder dus de koffer met codes erin. De wallets zijn inmiddels inbelslaggenomen door de Criminal Assets Bureau (CAB) van Ierland, maar ze zijn ontoegankelijk zonder de codes.

Werknemers van de stortplaats meldden aan de politie dat zij inderdaad herinneren dat zij een koffer voor vistuig zagen, maar dat het afval inmiddels al verplaatst is naar Duitsland en China om verbrand te worden.

Dat betekent dat er zo’n €54 miljoen aan bitcoins verloren is gegaan, wat volgens de publicatie de grootste zaak is in het 25-jarige bestaan van de CAB. Officieren melden dat zij hoopvol zijn dat zij door technologische vooruitgang ooit toch toegang zullen krijgen tot de wallets, maar dat is onwaarschijnlijk.

Collins zegt dat hij in het reine is gekomen met zijn verlies en het beschouwt als onderdeel van zijn straf.