Dat de gehele cryptocurrency-markt de afgelopen dagen gecrasht is zal je niet ontgaan zijn. De paniek omtrent het coronavirus heeft alle financiële markten, zowel de traditionele als die van bitcoin (BTC), omlaag getrokken.

Toch lijkt de hash rate van het bitcoin vooralsnog stand te houden. De hash rate is een schatting van de totale rekenkracht van het netwerk waarmee blocks op de blockchain omgezet worden in hashes door bitcoin-miners. Een hoge hash rate betekent een gezond en veilig netwerk alsmede dat er veel concurrentie onder miners is.

Er werd sterk gevreesd dat miners wellicht massaal zouden capituleren in de aanloop naar de volgende halving van bitcoin. Tijdens de halving wordt namelijk de beloning voor het minen van deze blocks gehalveerd. Dat kan ervoor zorgen dat mining niet langer winstgevend is waardoor miners de markt uitstappen. Dat is tot nu toe niet het geval geweest. Sterker nog, de hash rate is de afgelopen maanden alleen maar toegenomen.

Door de uitbraak van het coronavirus is de vrees dat miners massaal gaan capituleren weer terug. De koers van bitcoin (BTC) schoot deze week hard omlaag naar een waarde rond $5.400 op het moment van schrijven, maar kwam onlangs zelfs kort onder $4.000 uit. Deze lage prijzen zorgen ervoor dat de winstgevendheid voor miners drastisch afneemt. Toch laat data van blockchain.com, BitInfoCharts en Glassnode zien dat de hash rate wederom niet afneemt wat aangeeft dat de miners gewoon doorzetten.

Het kan echter zijn dat er een vertraging zit in deze schattingen of dat miners wellicht het nog iets langer vol proberen te houden. Charles Edwards, marktonderzoeker bij Capriole.io, meldt op 13 maart dat hij verwacht dat de komende dagen de prijs boven de $5.000 zal standhouden, maar daarna zal de hash rate achteruitgaan en vervolgens wellicht ook weer de prijs:

 

Mati Greenspan, oprichter van Quantim Economics en voormalig handelaar bij E-Toro, denkt dat het wel mee zal vallen. Volgens de analist zullen sommige miners ermee kappen en zal de hash rate omlaag gaan, maar vervolgens zal ook de zogeheten moeilijkheidsgraad van het netwerk omlaag gaan waardoor het weer makkelijker is voor nieuwe miners om de markt in te stappen.