De hash rate, oftewel rekenkracht, van het bitcoin (BTC) netwerk heeft op 5 maart een nieuw record bereikt. Gegevens van Coin Dance, een website voor bitcoin-data-analyse, tonen een nieuw all-time high (ATH) van maar liefst 157 exahashes per seconde (EH/s) voor het netwerk.

De hash rate is de totale rekenkracht die het netwerk gebruikt om blocks op de blockchain mee te valideren. Een hogere hash rate betekent een gezonder en veiliger netwerk. Het betekent ook dat bitcoin-miners geloven dat de prijs gaat stijgen en dat ze niet massaal de markt uitstappen. Dat laatste werd namelijk gevreesd vanwege de aankomende halving wanneer de beloning voor bitcoin-mining wordt gehalveerd.

Men moet rekening houden dat het hier om een schatting gaat, het is vrijwel onmogelijk om precies te achterhalen hoe hoog de hash rate ligt. Data van Blockchain.com, tevens een blockchain-analysewebsite, toont aan dat de hash rate op 3 maart 136 EH/s bereikt heeft, wat tevens een ATH is volgens de website. BitInfoCharts meldt een hash rate van 120 EH/s op dezelfde dag.

De hash rate is de afgelopen maanden gestaag toe blijven nemen, losstaand van wat de prijs doet. Dat is een goed teken voor het netwerk. Zoals Anthony Pompliano (Pomp), medeoprichter van Morgan Creek Digital, zegt: bitcoin trekt zich blijkbaar nergens wat van aan.

“De hash rate van Bitcoin heeft opnieuw een recordhoogte bereikt. Dit gebeurde in het licht van een mogelijke pandemie, absolute chaos op de openbare markten en het verspreiden van helikoptergeld in Hong Kong. Bitcoin geeft niets om anders dan waarvoor het is gebouwd is om te doen.”

Vanochtend was al op SATOS te lezen dat de koers van bitcoin mogelijk bullish signalen toont, door het weerstandsniveau van $8.800 heen is gebroken en richting de $9.000 gaat. Inmiddels is de koers op het moment van schrijven ook door de $9.000 gebroken en boven $9.100 uitgekomen.