China verbiedt al geruime tijd cryptocurrency exchanges en initial coin offerings (ICO’s) in het land. Ondanks of misschien vanwege dit verbod doet de over-the-counter (OTC) handel het echter goed in het Aziatische land.

Uit data van Coin Dance, wat op 19 oktober werd gepubliceerd, blijkt dat het handelsvolume enorm is gestegen. Het handelsvolume van het Chinese OTC-handelsplatform Paxful verbrak zelfs de all-time high (ATH) die eind 2017 werd gevestigd. 

Bitcoin (BTC) Handelsvolume China

Bron: Coin Dance

Te zien is hoe de vorige ATH die eind 2017 werd gevestigd ongeveer 6,7 miljoen yen bedroeg. Gedurende de crypto-winter zakte het volume enorm terug om in de maanden erop weer flink te stijgen. De nieuwe ATH bedraagt 10,5 miljoen yen. 

Opvallend is dat Binance onlangs aankondigde dat Chinezen bitcoin (BTC) konden kopen via Alipay en WeChat. Beide bedrijven hebben echter eerder al laten weten elk soort transactie waar cryptocurrency bij betrokken is te zullen blokkeren. Paxos accepteert echter ook betalingen via de twee betalingsplatformen. En gezien de recordbrekende handelsvolumes lijkt het platform daar verder geen moeilijkheden mee te hebben.

In hoeverre de Chinese overheid, evenals WeChat en AliPay hun verbod daadwerkelijk zullen handhaven, is niet duidelijk. Doordat bitcoin zich in een grijs gebied bevindt wordt het verbod waarschijnlijk niet consequent gehandhaafd.