Een Franse rechtbank heeft bitcoin (BTC) geclassificeerd als geld en financieel instrument. Dat meldt Les Echos, een Frans financieel dagblad, op 5 maart.

Een rechtbank in Nanterre (Parijs) heeft eind februari besloten dat bitcoin vergelijkbaar is met fiatgeld. De beslissing was onderdeel van een rechtszaak tussen de Franse cryptocurrency-exchange Paymium en investeerfirma BitSpread.

BitSpread leende 1.000 BTC van Paymium in 2014. Tijdens de lening ontving BitSpread ook 1.000 bitcoin cash (BCH) toen de hard fork van bitcoin (BTC) in 2017 werd uitgevoerd. De rechtszaak ging over wie van de twee recht heeft op deze BCH ter waarde van $350.000.

Voordat de rechtbank over deze zaak kon beslissen moest het eerst tot een oordeel komen over de juridische aard van bitcoin. De rechtbank heeft besloten dat BTC hetzelfde werkt als een ruilbaar goed, waardoor de bitcoin cash tot de lener behoort net als dividenden tot de aandeelhouder behoren.

Hubert de Vauplane, een gespecialiseerde advocaat bij advocatenkantoor Kramer & Levin, legde uit dat de rechterlijke beslissing verstrekkende gevolgen kan hebben:

“De reikwijdte van deze beslissing is aanzienlijk omdat Bitcoin hierdoor als geld of andere financiële instrumenten kan worden behandeld. Het zal daarom Bitcoin-transacties, zoals leningen of repotransacties, die groeien, vergemakkelijken en dus de liquiditeit van de cryptocurrency-markt bevorderen.”

Vanochtend was op SATOS te lezen dat een hard fork van bitcoin cash lijkt te zijn voorkomen. Er was een tijd onenigheid in de gemeenschap rond een voorgestelde miner-belasting.