Met bitcoin (BTC) dat al sinds midden november in de range tussen $7.600 en $6.500 handelt, verwachten verschillende analisten dat de bodem van de neerwaartse beweging die in juli inzette is bereikt. Daarnaast voorspellen een aantal fundamentele factoren mogelijk stijgingen van de BTC koers.

De meest recente stijging van de koers volgde na het nieuws dat de Verenigde Staten een hooggeplaatste Iraanse generaal om het leven hebben gebracht. Dit zorgde voor een escalatie in het conflict tussen de VS en Iran. Al is niet iedereen het erover eens dat dit de directe reden voor de stijging is, is het vaker voorgekomen dat handelsvolumes in landen met onrust flink toenamen.

Zo is het handelsvolume op Peer-2-Peer bitcoin-exchange LocalBitcoins, te zien op Coin Dance, in Venezuela en Argentinië de afgelopen maanden flink gestegen als gevolg van de economische onrust in de twee landen. Dit doet analisten geloven dat bitcoin steeds vaker als “veilige haven” wordt aangemerkt, zoals goud dat ook is. Mocht het conflict in Iran verder oplaaien dan bestaat er de kans dat meer beleggers hun toevlucht zoeken in bitcoin.

Een andere fundamentele factor die mogelijk goed nieuws voorspelt is de hash rate. De hash rate is de snelheid waarmee bitcoin miners hash-codes uitspuwen. Een hoge hash rate toont aan dat er veel miners actief zijn, wat het Bitcoin-netwerk op zijn beurt veiliger maakt. Verwacht werd dat er in de aanloop naar de komende halving steeds meer miners zouden gaan capituleren omdat het niet meer winstgevend zou zijn. Dit is op dit moment echter nog niet het geval. De hash rate zette namelijk juist een nieuw record neer van 119.354.000 Th/s, een niveau dat 8 keer hoger is dan het moment dat bitcoin $20.000 waard was.

Ten slotte is er nog de halving. Komende mei zullen de beloningen voor de miners worden gehalveerd naar 6,25 BTC per gemined block en dus zal de instroom van nieuwe bitcoins ook worden gehalveerd. In het geval dat de vraag naar bitcoin gelijk blijft, maar de instroom van nieuwe bitcoins halveert, zal de prijs volgens de economische basisprincipes moeten gaan stijgen. Dit gebeurde ook tijdens de voorgaande halving-events, echter blijft het onzeker wat de koers deze keer precies gaat doen. Sommige analisten verwachten namelijk dat de halving al in de huidige prijs is verwerkt aangezien iedereen weet wat halvings de vorige keren hebben veroorzaakt.