Crescent Crypto Index heeft een exchange-traded fund (ETF) aanvraag ingediend bij de Securities and Exchange Commission (SEC). Op dit moment zijn er daarmee drie verschillende aanvragen in behandeling bij de toezichthouder. De aanvraag van Crescent Crypto Index werd op 9 mei door de SEC gepubliceerd.

De ETF in kwestie volgt de prestaties van niet alleen bitcoin (BTC), ook ethereum (ETH) is onderdeel van het portfolio. De ETF zal op NYSE Arca, een Amerikaanse beurs, verhandeld kunnen worden. In de aanvraag schrijft Crescent Crypto Index:

“XBET is een exchange traded fund. Dit houdt in dat beleggers die besluiten om aandelen van XBET te kopen of te verkopen, hun handelsorders plaatsen via hun broker en daarvoor mogelijk kosten moeten betalen. Aandelen van XBET zullen naar verwachting op NYSE Arca kunnen worden verhandeld onder het tickersymbool “XBET” en zullen gedurende de handelsdag worden gekocht en verkocht tegen bied- en vraagprijzen zoals andere beursgenoteerde effecten.”

De aanvraag is nu een van de drie ETF-aanvragen waar de SEC zich op dit moment over buigt. Bitwise Asset Management diende een aanvraag in, in samenwerking met NYSE Arca. Daarnaast heeft ook VanEck in samenwerking met SolidX een aanvraag lopen.

Deze laatste aanvraag werd begin dit jaar ingetrokken vanwege de aanhoudende shutdown van de Amerikaanse overheid. Door die shutdown had de SEC niet genoeg mankracht om de aanvraag te kunnen beoordelen. Met de naderende deadline begon het er zo steeds meer op te lijken dat de aanvraag afgekeurd zou gaan worden. VanEck besloot daarom de aanvraag terug te trekken en opnieuw in te dienen.

Wanneer de SEC een besluit neemt rondom deze twee lopende aanvragen is niet duidelijk. Onlangs stelde het de procedure uit om meer tijd te kunnen krijgen. Naar verwachting zal er in 2019 nog geen crypto-ETF goedgekeurd worden door de toezichthouder.