Mede-oprichter van Ethereum (ETH) en maker van Cardano (ADA), Charles Hoskinson, is van mening dat als bitcoin (BTC) faalt, de hele cryptocurrency-industrie zou kunnen falen. Hoskinson maakte deze opmerking tijdens een interview voor de podcast Off the Chain op 10 oktober, georganiseerd door medeoprichter van Morgan Creek Digital Assets, Anthony Pompliano.

Na meerdere projecten, waaronder Ethereum, richtte Hoskinson – een wiskundige, cryptograaf en ondernemer – in 2015 het peer-to-peer technologiebedrijf Input Output Hong Kong (IOHK) op. Als CEO van IOHK creëerde en lanceerde Hoskinson de cryptocurrency Cardano in 2017, die een Proof-of-Stake (PoS) -algoritme genaamd Ouroboros gebruikt.

Tijdens het interview reflecteerde Hoskinson op de oorsprong van Bitcoin, de parameters die ze voor volgende projecten hebben ingesteld, het zogeheten Bitcoin-maximalisme en hoe Bitcoins toekomstige overleving nauw verbonden is met het lot van de hele industrie.

“Een van de grootste problemen van Bitcoin,” begon hij, “is dat het blind, doof en dom is en dat was met opzet.” Dit was passend voor de eerste ambities, zei hij, en stelde voor dat de twee kernfuncties van het Bitcoin-experiment waren: “zal Proof-of-Work evolueren naar een gedecentraliseerd systeem en zal het token waarde krijgen?”

Omgekeerd was Bitcoin nooit bedoeld “om het financiële systeem van de wereld te repliceren en ook volledig compatibel te zijn met dat systeem,” Hoskinson bekritiseerde Bitcoin maximalists voor het beschouwen van SATOShi’s visie als “het evangelie” en elke afwijking ervan als fout af te wijzen. Maximalisten moeten toegeven dat Bitcoin niet altijd geschikt is voor het doel, zei hij. En het off-chain gaan om bepaalde beperkingen op te lossen is ook niet de oplossing:

“Je lost je gedecentraliseerde realiteit, je gedecentraliseerde droom, niet op door deze te centraliseren. Dat is filosofisch onverenigbaar.”

Toch plaatst hij Bitcoin op een voetstuk. De gehele crypto-sector zou namelijk van het project afhangen:

“Bitcoin is eerlijk gezegd het boegbeeld van cryptocurrencies. We kunnen niet zeggen, oh, ik ga slagen, maar Bitcoin zal falen. als Bitcoin faalt, zal de hele industrie waarschijnlijk een hele slechte tijd gaan meemaken.”