De vermogensverdeling van bitcoin (BTC) is in 2019 afgenomen, maar het is juist toegenomen voor een aantal grote altcoins. Dat blijkt uit een nieuw onderzoeksrapport van Clovr.

Clovr onderzocht 140.000 wallets en transacties van vier grote cryptocurrencies, behalve die van exchanges, in november 2019. Het bedrijf bekeek de verdeling van het vermogen verspreid over het netwerk en over zogenaamde whales, investeerders met een grote hoeveelheid cryptocurrency in handen.

Clover drukt deze vermogensverdeling uit in het gebruikelijke Gini coëfficiënt en nam daarvoor de 10.000 rijkste adressen. Een lagere Gini index betekent een eerlijkere verdeling van al het vermogen op het netwerk waardoor het netwerk veiliger is.

Hoe lager de index des te meer wallets iemand of een groep nodig heeft om meer dan de helft van het totale aanbod op een blockchain in handen te hebben om een zogenaamde 51% aanval uit te kunnen voeren:

“Sommige whales zijn zo rijk dat kleine groepen kunnen samenwerken om een meerderheid van de valuta te bezitten, die, wanneer kwaadwillend gedaan, bekend staat als een ‘51% aanval’. Theoretisch zouden organisaties zoals de Chinese overheid een 51% -aanval op bitcoin kunnen opzetten, hoewel dat zeer onwaarschijnlijk is. Maar kleinere valuta’s zijn kwetsbaarder voor meerderheidseigenaren die de blockchain beheersen, zoals Bitcoin Gold met name in 2018 ontdekte.”

Bitcoin zag, ten opzichte van 2018, een verlaging van het Gini index van 0,66 naar 0,64. In vergelijking daarmee steeg het voor bitcoin cash (BCH) van 0,73 naar 0,75 en voor ethereum (ETH) zelfs van 0,69 naar 0,78; een groei van maar liefst 13%. Litecoin (LTC) bleef op 0,83 staan.

Dat betekent dat voor bitcoin een bepaalde groep minimaal 4.545 wallets in handen moeten hebben om controle te hebben over het netwerk. Voor bitcoin cash is dat 1.109 wallets, voor ether maar 322 en voor litecoin zelfs maar 189. Meer dan de helft van al het vermogen van litecoin zit in maar 189 adressen.

Clovr bekeek ook de vermogensverdeling van ERC-20 tokens op de Ethereum blockchain waar de verdeling nog veel ongelijker is. De token die het meest eruit sprong was de Huobi Pool Token (HPT) van de Huobi exchange met een Gini index van 0,99 en 70% van al deze tokens behoren tot een enkel adres.

Het rapport concludeert met het volgende:

Het feit dat een paar whales evenveel vermogen bezitten als veel kleinere, geldt voor alle financiële sectoren. Het is een hot topic onder cryptocurrency-liefhebbers omdat de lagere liquiditeit en hogere volatiliteit in cryptomarkten betekenen dat whales van grotere invloed kunnen zijn.

We hebben geconstateerd dat litecoin kwetsbaarder is voor de invloed van whales dan bitcoin, ethereum of bitcoin cash, maar ethereum was de enige die in 2019 een toenemende ongelijkheid onder zijn rijkste adressen zag.

Als gecentraliseerd vermogen je zorgen baart als investeerder in cryptocurrency, dan kan het helpen om te voorkomen dat je tokens koopt met een marktkapitalisatie van minder dan $100 miljoen.