De bitcoin (BTC) koers heeft een roerige dag achter de rug. Binnen een uur tijd steeg de prijs van bitcoin met meer dan $500 dollar, om een aantal uren erna net zo hard weer te dalen. Bitcoin-tegenstanders stellen dat het gaat om marktmanipulatie gezien een opvallende transactie die aan de ‘pump-en-dump’ vooraf ging. 

4-uurs grafiek

Bitcoin handelde sinds begin december onder de weerstand bij $7.400 nadat het eerst nog even op wist te leven. In de dagen erna kwam BTC in een symmetrische driehoek terecht. Daar brak het gisterochtend aan de onderzijde uit waarmee een daling richting de $7.100 werd ingezet. 

Rond 13:00 begon de BTC koers echter plotseling enorm te stijgen. Binnen een uur tijd wist bitcoin van $7.200 naar een high van $7.775 te stijgen. Deze volatiliteit is niet vreemd voor bitcoin, echter was de net zo harde daling die niet veel later volgde, opvallend. Zeker gezien twee enorme transacties met stablecoin tether (USDT) die vlak voor de stijging werden gedaan; een ter waarde van $70 miljoen en een van $14 miljoen.

Of het er iets mee te maken had is niet bewezen. Tegenstanders van bitcoin grepen de gebeurtenis uiteraard aan om hun kritiek te uiten. Zo stelde de bekende bitcoin-criticus, Peter Schiff dat het “game over” is voor bitcoin:

Bitcoin-pump-en-dumpers verliezen hun mojo. Ze wisten de prijs in één minuut met $550 te pompen, een piek van 7,5%. Maar de dump keerde de hele pomp om met een daling van 8% in slechts 7,5 uur. Als #Bitcoin-pumpers niet langer nieuwe kopers kunnen uitdagen, is het game over. Kijk uit Beneden!

Dagelijkse grafiek

Op de dagelijkse grafiek van cryptocurrency-exchange Coinbase is niet onverwachts een grote wick te zien. Echter is de prijs nu dus weer onder de $7.400 terecht gekomen. Dit blijft voor nu de belangrijkste weerstandszone, waarboven de volgende hindernis bij $7.700 ligt. Kijken we naar beneden dan zien we de belangrijkste support bij $7.000 liggen. 

Een mogelijk bullish signaal kan gevonden worden op de MACD. Daar lijkt de signaallijn door de MACD-lijn te kruisen in wat een bullish cross-over genoemd wordt. De komende dagen zal blijken of er ook daadwerkelijk een stijging zal volgen.