De richting van de bitcoin (BTC) koers blijft vooralsnog zijwaarts. Gisteren kon bitcoin nog naar een high van $8.290 stijgen echter kon BTC hier later niet meer in de buurt komen. Op het moment van schrijven is de prijs van bitcoin $8.070 op cryptocurrency-exchange Coinbase.

Na de test van de weerstandszone bij $8.300 en $8.400 op 11 januari, zakte de koers weer terug naar de support-zone bij $8.000. Vanaf daar kon de koers weer iets stijgen, echter kwam het uiteindelijk niet tot een nieuwe test van de eerdergenoemde weerstandszone.

In plaats daarvan zakte de koers opnieuw terug naar de support bij $8.000 waar het vooralsnog steun lijkt te vinden. Op verschillende tijdsframes zijn mogelijk wat bearish signalen te bekennen die aan kunnen geven dat de bulls wat kracht aan het verliezen zijn ten opzichte van de bears. 

Te beginnen met de 4-uurs grafiek; daar zit de Relative Strength Index (RSI) sinds het bereiken van de $8.400 op 8 januari in een neerwaartse trend. Op dit moment staat de RSI op 52 en bij verdere dalingen zou het door de 50 kunnen zakken. Daarnaast toont de Moving Average Convergence Divergence (MACD) mogelijk een bear cross. Het neerwaartse moment lijkt op basis van de MACD de afgelopen 12 uur iets toe te zijn genomen.

Op de dagelijkse grafiek staat de RSI nog altijd redelijk stevig in de bullish zone (60). Wel toont de MACD op dit tijdsframe dat het opwaartse momentum, dat op 2 januari inzette, opnieuw iets afneemt.

Voor de bulls is het zaak om de BTC koers boven de $8.000 te houden. Dit zou uiteindelijk kunnen zorgen voor een nieuwe stijging richting de weerstandszone bij $8.300 en $8.400. Mogelijk zit bitcoin daarnaast in een symmetrisch driehoekspatroon. De afgelopen dagen heeft het de weerstandslijn van dit patroon vier keer getest. Een uitbraak aan de bovenzijde zou voor een versnelling naar de eerdergenoemde weerstandszone kunnen zorgen. Een uitbraak aan de onderzijde zou voor een duikvlucht naar de volgende support bij $7.800 kunnen zorgen.