Al meer dan 8 jaar neemt de Bitcoin (BTC) mining difficulty gestaag toe. Dit duidt er onder andere op dat steeds meer miners zich bij het netwerk voegen en meer mining-capaciteit aan het netwerk toevoegen. De afgelopen periode vond er echter een flinke afname plaats in de hash-kracht die bitcoin miners met elkaar produceren. Dit heeft grotendeels te maken met de pandemie en de dalende bitcoin-prijs. De situatie biedt mogelijk echter kansen voor kleinere miners.

De difficulty is een gegeven dat automatisch wordt bijgesteld door het Bitcoin-netwerk. Hierbij wordt gekeken naar de gemiddelde tijd waarin blocks aan de blockchain worden toegevoegd. Wanneer minder miners bitcoins minen, zal de bloktijd toenemen. Het netwerk zal de difficulty bijstellen naar beneden om ervoor te zorgen dat het makkelijker wordt voor miners om blocks toe te voegen, waardoor de bloktijden weer afnemen.

Sinds begin maart is de bitcoin-prijs flink afgenomen, namelijk met ongeveer 30 procent. Dit maakt het minen van bitcoin minder winstgevend en dus stoppen sommige miners met hun operatie. Het gevolg is dat ook de difficulty een dip zag. Volgens BTC.com nam de difficulty afgelopen nacht met bijna 16 procent af, de op twee na grootste afname in de geschiedenis van Bitcoin.

“De aanpassing van de difficulty van vandaag zal naar verwachting de op twee na grootste neerwaartse aanpassing in de geschiedenis van Bitcoin zijn. Interessant om op te merken, drie van de laatste vier grootste neerwaartse aanpassingen markeerden lokale bodems.”

Dat minder miners aan het minen zijn kan worden gezien als een negatieve ontwikkeling. Maar zoals Max Bronstein, onderzoeker bij Coinbase, stelt; de aanpassing naar beneden kan mogelijk een bodem van de bitcoin-prijs aangeven. Daarnaast zullen kleinere miners een kans krijgen om bitcoin te minen nu de difficulty naar beneden is bijgesteld.