Met een nieuw decennium dat binnen een paar weken van start gaat, keek het Amerikaanse nieuwsnetwerk CNN terug op de prestaties van investeringen in het afgelopen decennium. Daarmee kwam CNN tot de conclusie dat Bitcoin veruit de meest winstgevende activaklasse van de jaren 2010 t/m 2019 is. Als je in 2010 $1 in Bitcoin geïnvesteerd zou hebben dan zou dat vandaag de dag $90.000 waard zijn, wat betekent dat een investering van slechts $11.12 nu $1 miljoen zou zijn geworden.

Andere activaklassen verbleken in vergelijking met Bitcoin. De aandelenmarkt bevond zich het hele decennium in een bullmarkt, maar $1 geïnvesteerd in Amerikaanse aandelen groeide slechts tot $3,46. Dit wordt beschouwd als een indrukwekkende winst voor de aandelenmarkt, maar is vrijwel niets in vergelijking met Bitcoin.

$1 belegd in obligaties zou $2,08 zijn geworden. Desondanks genieten obligaties de voorkeur als veilige haven ten opzichte van Bitcoin. Goud wordt eveneens aangeprezen als een belangrijke Bitcoin-concurrent, maar $1 die in goud geïnvesteerd zou slechts $1,34 zijn geworden, wederom niks vergeleken met Bitcoin. Sommige grote activaklassen zoals olie verloren zelfs waarde, $1 geïnvesteerd in olie is 10 jaar later $0,74 waard.

Nu is de vraag of Bitcoin de best presterende beleggingscategorie blijft in de jaren 2020.

What’s next for bitcoin?

Op moment van schrijven handelt Bitcoin op ongeveer $7.150. De prijs van BTC beweegt al een paar dagen zijwaarts en de markt lijkt nog altijd op adem te komen na een paar turbulente dagen, waarin de hevige verkoopdruk maar niet minder leek te worden en de prijs van Bitcoin zelfs even onder de $6.500 dook. Echter herstelde BTC snel en stond een paar uur later alweer boven de $7.000.

Mei 2020 staat de halvening gepland. Er wordt hevig gespeculeerd onder de experts of dit evenement wel of geen invloed zal hebben op de prijs. Sommige analisten claimen dat deze geanticipeerde gebeurtenis al in de prijs verwerkt zit, waar anderen beweren dat dit zal zorgen voor een significante prijsverhoging. Er heeft al twee keer eerder een halvering plaatsgevonden, namelijk 2012 en 2016. Beide keren zorgde dit enorme positieve prijs actie.

Wat de halvering in 2020 gaat doen zal moeten blijken, maar voor nu is het een centraal discussiepunt waar praktisch elke crypto-fanaat naar uitkijkt.