Bitcoin (BTC) heeft de sterkste januari sinds 2013 achter de rug, de grootste cryptocurrency op de markt is met bijna 30% gestegen de afgelopen maand. Analisten noemen verscheidene redenen op als oorzaak daarvoor, waaronder de aankomende halving en de uitbraak van het coronavirus in China.

Het lijkt erop dat deze groei zich de komende tijd nog zal doorzetten, meldt Nigel Green, CEO van deVere Group, een grote financiële dienstverlener, in een blogartikel op 3 februari. Volgens Green toont de koers van bitcoin een overeenkomst met de uitbraak van het coronavirus:

“Hoe meer gevallen er zijn bevestigd, hoe meer landen worden getroffen, hoe groter de impact op traditionele financiële markten, des te hoger is de prijs van bitcoin gestegen.”

Aldus Green. Green meldt dat er tot nu 17.335 bevestigde gevallen zijn van het virus met een dodental van 362. Er zijn inmiddels meer dan 24 landen die melding hebben gedaan van besmettingen waaronder Japan, Spanje, Duitsland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De Chinese beurs maakte een duikvlucht en sloot de eerste dag na het nieuwe Chinese jaar af met een verlies van 8%.

Volgens Green kan men ervan uitgaan dat de prijs van bitcoin in ieder geval nog zal blijven stijgen tot de uitbraak zijn hoogtepunt heeft bereikt. Dat zal wellicht pas in april of mei zou kunnen zijn volgens een onderzoek uit Hong Kong.

Verder meldt Green dat investeerders naar bitcoin keren omdat het steeds meer gezien wordt als een “safe haven” (veilige haven) ten tijde van onzekerheid:

Bekend als het ‘digitale goud’, deelt bitcoin dezelfde eigenschappen als het edelmetaal, zoals dat het een oppotmiddel is, schaars is, beschouwd wordt als inflatiebestendig en een risicobeperking is tegen onrust in traditionele markten.

Hoewel we het coronavirus en de voortdurende geopolitieke spanningen hebben gezien die de reputatie van cryptocurrencies zoals bitcoin als veilige havens benadrukten, zijn ze ook belangrijke drijfveren voor de redenen waarom digitale valuta steeds meer worden erkend als de toekomst van geld.

Natuurlijk zullen er ups en downs zijn, zoals we in alle markten zien, maar ik geloof dat het totale traject van bitcoin een opwaarts pad zal blijven volgen totdat het coronavirus een piek bereikt.