Sinds de uitbraak van het coronavirus in het Westen zijn alle financiële markten wereldwijd erg volatiel geworden. Hevige koersschommelingen, zowel positief als negatief, zijn elke dag te zien op de aandelenmarkten.

Bitcoin (BTC) en de rest van de altcoins, staan berucht om hun volatiliteit, maar de afgelopen week lijken de koersen van cryptocurrencies juist stabieler te zijn geworden dan die van de aandelenmarkten.

Volgens Yassine Elmandjra, een cryptocurrency-analist, is de volatiliteit van de S&P 500 in de afgelopen 30 dagen zelfs het 30 dagen gemiddelde van bitcoin (BTC) voorbij gestegen:

Bitcoin ging meer dan twee weken geleden hard onderuit. De uitbraak van Covid-19 zorgde ervoor dat alle financiële markten omlaag werden getrokken en daarmee ook die van bitcoin. Normaliter staat juist de S&P 500 bekend voor zijn relatief stabiele index, vooral in vergelijk met bitcoin, maar de rollen lijken nu langzaam om te draaien. De crypto-markt lijkt zich sneller te herstellen dan de aandelenmarkt.

Onlangs bleek uit een onderzoek dat de correlatie tussen de S&P 500 en bitcoin op zijn hoogst ligt in twee jaar. Dat is over het algemeen een slecht teken voor bitcoin; hoe hoger deze correlatiewaarde des te slechter het gaat met de koers van BTC. Toch spreekt het onderzoek ook over een zogenaamde “ontkoppeling” tussen beide markten wat betekent dat bitcoin zich hoogstwaarschijnlijk sneller zal herstellen dan de traditionele markten.

Dat gezegd hebbende, zoals vanochtend op SATOS al was te lezen, had bitcoin juist gisteren nog een behoorlijke dip meegemaakt. De prijs schoot gisteren van $6.100 naar $5.900 binnen enkele minuten. Sindsdien heeft de koers zich weer hersteld en toont het zelfs een groei richting $6.300 op het moment van schrijven.

Er wordt gespeculeerd dat de onduidelijkheid omtrent de steunpakketten van biljoenen vanuit de Amerikaanse en Europese overheden wellicht nieuwe investeerders naar bitcoin leiden. Er wordt gevreesd dat dit soort maatregelen namelijk voor enorme inflatie kan zorgen in de toekomst.