Bitcoin (BTC) vestigt een nieuw record met zijn network hash rate, een teken dat miners de zwakke prijsprestaties in de toekomst zien verbeteren.

Data van Blockchain laat zien dat de hash rate op 114 triljoen hashes per seconde stond afgelopen woensdag. Andere bronnen melden gelijke waarden. Omdat het onmogelijk is om de hash rate exact te meten, is alle data enkel een schatting die gebaseerd is op de verwerkingstijd van het voorgaande block.

De hash rate is de totale rekenkracht die betrokken is bij het valideren van transacties op de Bitcoin blockchain. Een hogere hash rate betekent een grotere netwerkveiligheid en blijkbaar meer interesse in de winstgevendheid van bitcoin mining.

De stijgende hash rate tegelijk met de dalende bitcoin prijs benadrukt dus het vertrouwen van miners in hun investeringen – en de toekomstige winstgevendheid ervan. Mining-gigant Bitmain, bijvoorbeeld, lanceerde deze week de “grootste” mining-farm ter wereld in Rockdale, Texas.

Aan de andere kant is de winstgevendheid bijna op zijn laagste in de afgelopen twaalf maanden. Zo vertelde een miner Cointelegraph deze week nog dat $6.500 een bodemprijs is voor mining om winstgevend te kunnen zijn. Eén van de populairste miners, de ‘Antminer S9’ miner van Bitmain, staat al in het rood tegen de huidige prijzen, nog voordat kosten zoals elektriciteit in de berekening worden meegenomen.

Het valt dan ook nog te bezien of de laatste prijsdaling van bitcoin een negatieve invloed zal hebben op de hash rate.