De fundamentele factoren van Bitcoin voor het jaar 2019 waren vergeleken met voorgaande jaren bijzonder goed. Verschillende records werden gebroken waarmee Bitcoin op fundamenteel vlak het jaar bullish afsluit. Dit stelt analysebedrijf TradeBlock in een aantal tweets aan de hand van grafieken.

Te beginnen met het aantal transacties. Het aantal transacties dat met Bitcoin werd gedaan in 2019 bereikte een all-time high (ATH), aldus TradeBlock. Het overtrof zelfs het aantal transacties dat werd gedaan in de periode waarin bitcoin (BTC) de $20.000 bereikte, eind 2017:

Ook op het vlak van het volume in USD was 2019 een goed jaar. TradeBlock stelt dat Bitcoin ook een ATH wist te vestigen op dit gebied. Opvallend is de piek in de grafiek; een trader verkocht in juli 2019, 20.000 BTC. Dit leidde uiteindelijk tot een piek van $500 miljard aan transactievolume op een enkele dag:

TradeBlock sluit de reeks tweets af met een grafiek waarop te zien is hoe de hash rate de afgelopen jaren flink is toegenomen. De hash rate is de hoeveelheid hash codes die per seconde worden uitgespuwd door miners; hoe hoger de hash rate, hoe veiliger het netwerk. De stijging is het gevolg van zowel meer miners die deelnemen aan het netwerk als verbeterde mining apparatuur.

De bitcoin koers heeft echter een wat wisselvallig jaar achter de rug. De prijs van de grootse cryptocurrency op de markt kon in de eerste helft van het jaar nog flink stijgen, maar zakte het tweede deel van het jaar weer terug. Bitcoin is daarmee aangekomen in het prijsgebied rondom $7.200.