BitBay, een internationale bitcoin (BTC) exchange uit Estland, kwam onlangs onder vuur te liggen nadat het platform voor meer dan 18 uur uit de lucht lag. Er werd gevreesd dat de exchange gehackt was.

Op 26 maart ging het BitBay platform plotseling offline. De exchange meldde kort daarna dat er een netwerk probleem was met de serviceprovider:

“Beste gebruikers, er is een netwerkprobleem opgetreden bij onze externe serviceprovider. Even geduld a.u.b. We hebben contact met de provider en werken aan een oplossing voor het probleem. Onze excuses voor het ongemak.”

Gebruikers vroegen om updates aangezien zij onder andere niet bij hun tegoeden konden komen, maar het was akelig stil vanuit BitBay. Pas uren laten meldde de website dat het probleem “ingewikkelder” is dan verwacht:

“Helaas bleek het probleem ingewikkelder dan we aanvankelijk dachten. We zijn van plan het platform te lanceren met de geblokkeerde mogelijkheid van transactieverwerking. U zult de kans hebben tijd aanbiedingen te annuleren of toe te voegen. We houden u op de hoogte van de situatie. Dank u!”

Dat maakte gebruikers alleen maar wantrouwiger waardoor BitBay een livestream op Facebook hield om te vertellen dat al het geld veilig is gesteld en dat het probleem niet werd veroorzaakt door een hack:

“Beste gebruikers, rond middernacht zullen we u informeren over de huidige status en plannen om het platform te herstellen. Uw geld is veilig. De storing heeft geen effect op de saldi. Het probleem wordt niet veroorzaakt door een hackeraanval.”

Toen mensen vroegen wat dan wel de oorzaak was, was het weer akelig stil. Pas 18 uur later kwam het platform weer online en melde BitBay dat gebruikers weer toegang zullen hebben tot hun fondsen en transacties een dag later:

“We zijn online! Bedankt voor uw geduld en begrip. Jullie zijn de besten! Vanaf nu kunt u inloggen op uw account en vermelde bestellingen annuleren. Handelen op BitBay is morgen weer beschikbaar om 9:00 uur.”

Wat nou de oorzaak van deze situatie was is echter vooralsnog onbekend. Dat mensen zich zorgen maakten om hun cryptocurrency is begrijpelijk. Daarom raadt SATOS aan om gekochte crypto in een eigen wallet te bewaren.