Op 4 december zag het bitcoin (BTC) netwerk het hoogste transactievolume per uur ooit. Dat meldt Rafael Schultze-Kraft, medeoprichter van blockchain-analyse bedrijf Glassnode, op Twitter:

“Vanmiddag werd $8,9 miljard in Bitcoin in één uur verplaatst. Het is het hoogste transactievolume per uur in de geschiedenis van Bitcoin.”

Hoewel zulke volumes vaak een indicatie zijn van toenemende adoptie was dat deze keer niet het geval. Het ging namelijk om een reeks transacties, 21 in totaal, van cryptocurrency-exchange Bittrex.

“Deze piek van $8,9 miljard in het volume werd veroorzaakt doordat de Bittrex exchange meerdere keren een grote hoeveelheid bitcoin heeft verplaatst – een reeks van 21 transacties binnen een uur, elk met ongeveer 56.000 BTC.”

Whale Alert, een bekend Twitter-account dat transacties met grote hoeveelheden cryptocurrencies bijhoudt, moest melding van de transacties zelfs stopzetten om het Twitter-account niet vol te gooien.

“We hebben voor nu verdere meldingen hiervoor uitgeschakeld om spam te verminderen. Het hoofdbedrag wordt langzaam verminderd met bedragen tussen 10 en 100 BTC.”

Whale Alert meldt dat het deze meldingen tevens heeft uitgeschakeld om “peeling” te voorkomen. Peeling is een proces dat vaak gebruikt wordt om illegale activiteiten met bitcoin te verhullen, maar het is juist normale gang van zaken voor exchanges.

De 21 transacties zijn uitgevoerd met zeer lage kosten, namelijk 0,00008 BTC, ter waarde van zo’n $0,60. Dat is dus ongeveer $12 aan transactiekosten om bijna $9 miljard te verplaatsen.

Naar verluidt werden de transacties uitgevoerd omtrent een upgrade die Bittrex uitvoert op zijn wallets, maar de exchange heeft vooralsnog niet gereageerd op het nieuws. Normaliter gaan zulke transactievolumes gepaard met een prijsbeweging, deels door verkoopdruk, maar dat lijkt vooralsnog niet het geval te zijn.