Chinese bitcoin (BTC) miners hebben nu 65% van de totale wereldwijde hash rate in handen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoeksrapport van CoinShares, gepubliceerd op 12 december.

De hash rate is de totale rekenkracht van het bitcoin-netwerk. Volgens het nieuwe rapport wordt geschat dat 65% van het totaal uit China komt en veruit het grootste aandeel daarvan komt uit de Sichuan provincie in China, namelijk zo’n 54%.

De overige 35% is verspreid over landen als de Verenigde Staten, Rusland, Canada, Noorwegen, IJsland, Iran en Kazakhstan. In het vorige rapport van Coin Shares, dat in juni 2019 uitkwam, was het aandeel in China nog 60%.

Coin Shares meldt tevens dat 73% van de gebruikte elektriciteit voor bitcoin-miners afkomstig is van groene stroom:

“We schatten dat het gebruik van hernieuwbare energiebronnen die het bitcoin-mining netwerk aandrijft op 73%, waardoor bitcoin-mining meer op duurzame energie is gebaseerd dan bijna elke andere grootschalige industrie ter wereld.”

Aldus het rapport. Tevens meldt het rapport, gebaseerd op cijfers van CoinMetrics, dat in 2018 bitcoin-miners $5,5 miljard hebben verdiend aan block rewards, waarvan $5,2 miljard (94,8%) uit het slaan van nieuwe tokens komt en $284 miljoen (5,2%) uit transactiekosten. De markt is goed op weg om $5,4 miljard omzet te behalen in 2019, iets lager dan in 2018, maar behoorlijk omhoog van de $3.4 miljard in 2017.

Tevens noemt het rapport op dat er grote stappen zijn gemaakt in het verbeteren van mining-apparatuur dit jaar. De grote spelers op de markt daarvoor zijn Bitmain, met de Antminer 15 en 17 series, en MicroBT, met de Whatsminer 10 en 20 series. Deze produceren vijf maal hogere hash rate als hun voorgangers.

Coin Shares verwacht daarom dat deze Chinese dominantie zal afnemen zodra de nieuwste generatie van mining-apparatuur ook in niet-Chinese markten uitkomt. Chris Bendiksen, hoofd van onderzoek bij CoinShares, zegt:

“Dit is gunstig voor de Chinese mijnindustrie […] Als je de eerste bent die zijn aandeel van de hash rate vergroot, en je doet dat voor je concurrenten, dat is over het algemeen goed.”

Het leek er even op dat China een verbod zou invoeren op mining nadat het op een lijst verscheen van “schadelijke industrieën”, maar kort na de bekende toespraak van president Xi Jinping over blockchain-technologie, was het weer van deze lijst verwijderd.

Verder meldt het rapport dat het aandeel van Bitmain, de grootste speler op de bitcoin-ming markt, sinds juni van ongeveer 70% naar 66% gedaald. Bitmain kondigde onlangs aan groot in te gaan spelen op de aankomende halving van bitcoin.