Terwijl bitcoin (BTC) op 6 augustus nog boven de $12.200 handelde, is de koers op dit moment ver teruggezakt. Dit terwijl de altcoins grotendeels minder hard dalen dat BTC. De reden dat bitcoin plotseling ver terug zakt ligt mogelijk in de Verenigde Staten.

Bitcoin zakte binnen drie dagen tijd van ongeveer $11.900 naar de support rond de $10.500. Op het moment van schrijven is de waarde van bitcoin (BTC) $10.523 waarmee de grootste cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie in de afgelopen 24 uur met 6,7% in waarde daalde. 

Kijken we naar de top 10 dan zien we dat de enige stijgers bitcoin cash (BCH) en bitcoin SV (BSV) zijn. Zij stegen respectievelijk 2% en 2,2% in de afgelopen 24 uur. Verder is te zien dat de altcoins minder hard dalen dan bitcoin. Daardoor neemt de bitcoin dominantie iets af.

Zo staat ethereum (ETH) met een waarde van $206,6 ruim 1,5% in de min. Ripple’s XRP komt na een daling van 1,6% uit op een waarde van $0,2928. Op de tiende plek staat stellar (XLM). Echter is het mogelijk dat XLM zijn tiende plek binnenkort af moet staan aan monero (XRM). Echter staat deze laatste altcoin dik 7% in de min.

De daling van bitcoin, die waarschijnlijk de altcoins deels met zich meetrekt, is waarschijnlijk het gevolg van een besluit van de Amerikaanse toezichthouder de Securities and Exchange Commission (SEC). De toezichthouder besloot namelijk om het besluit over een aantal bitcoin-ETF aanvragen opnieuw uit te stellen. In totaal werden drie aanvragen uitgesteld: De aanvraag van SolidX en VanEck werd uitgesteld naar 16 oktober, die van Bitwise Asset Managment naar 13 oktober en ten slotte werd de aanvraag van Wildshire Phoenix naar 29 september uitgesteld.

Het uitstellen was overigens niet volledig onverwachts. De SEC deed dit met alle voorgaande bitcoin-ETF aanvragen. Het moet er namelijk zeker van zijn dat een ETF-product veilig is voor beleggers. De SEC heeft er dan ook geen baat bij om het proces zo snel mogelijk te doorlopen.