Bitmain, de gigantische bitcoin-miningfabrikant, meldt op 23 maart dat zijn nieuwste mining-hardware eindelijk te koop is: de Antminer S19.

De Antminer S19 en S19 Pro zijn ASIC-miners gemaakt voor de SHA-256 encryptie waarop onder andere bitcoin (BTC) gebaseerd is. Ze werden vorige maand aangekondigd en beide versies worden geleverd in twee verschillende varianten.

Het basismodel heeft een versie die 95 terahashes per seconde (TH/s) aankan en eentje die 90 TH/s aankan. Ze worden verkocht voor ongeveer $2.180 (2.000 euro). De Pro versie wordt geleverd in een variant die 110 TH/s aankan en een van 105 TH/s. De Pro versie kost $2.920 (2.700 euro).

De nieuwe Antminers kunnen bijna het dubbele aan van hun voorganger. De Antminer S17+ verwerkte nog maximaal 55 TH/s. Volgens de website van Bitmain waren de nieuwe S19 Antminers binnen 24 uur uitverkocht.

Bitmain ontvangt echter een bak van kritiek over zich heen. De nieuwe Antminers worden namelijk pas rond 11 mei verstuurd terwijl de aankomende halving van bitcoin (BTC) rond dezelfde tijd zal plaatsvinden.

Dat viel onder andere Jason Urgo, CEO van Social Blade, op die een Antminer S19 had besteld nog voordat deze uitverkocht was. Urgo vraagt zich af of deze datum expres gekozen is en verwijt Bitmain dat het eerst zelf het meest wil halen uit de Antminers alvorens ze te versturen en voor de aankomende halving.

Momenteel wordt geschat dat de volgende halving op 12 mei zal plaatsvinden. Niet alleen wordt op dat moment de hoeveelheid nieuwe bitcoins in omloop gehalveerd, ook wordt dan de beloning voor bitcoin-miners gehalveerd van 12,5 BTC naar 6,25 BTC.

Bitmain wordt er tevens van beschuldigd dat de volgende reeks Antminers (S21) al in productie zouden zijn waardoor het moeilijk zou worden om ook daadwerkelijk rendement uit de huidige reeks te halen.