Afgelopen weekend heeft bitcoin (BTC) de belangrijke psychologische grens van $10.000 doorbroken. Voor velen een moment om te vieren! De kans wordt groot geacht dat verdere stijgingen om de hoek liggen voor beide de bitcoin- alsmede de altcoin-markt.

Bitcoin is met bijna 40% gestegen sinds de jaarwisseling en de grootste cryptocurrency op de markt heeft dit soort waardes niet meer gezien sinds september vorig jaar. Meerdere analisten melden dan ook dat de bull-markt eindelijk weer is gearriveerd en dat er een grote kans is op verdere stijgingen.

Anthony Pompliano, medeoprichter van Morgan Greek Digital, is zo’n analist. Hij zegt op 9 februari dat hij zelfs nog steeds gelooft dat bitcoin eind 2021 $100.000 waard zal zijn:

“Bitcoin heeft net $10.000 bereikt. Ik denk nog steeds dat bitcoin eind december 2021 de $100.000 zal raken. Vast Aanbod. Toenemende vraag. De tijd zal het leren.”

Met dat laatste doelt Pompliano hoogstwaarschijnlijk op de volgende halving van bitcoin. Ergens in mei dit jaar zal er een moment zijn waarop het aantal nieuwe bitcoins op de markt gehalveerd wordt als gevolg van de beloning die bitcoin-miners vanaf dan ontvangen.

De verlaging van het aanbod gekoppeld aan een toenemende vraag zou namelijk voor een verdere groei van de koers kunnen zorgen. Toch zijn er ook analisten die melden dat de aankomende halving al in de huidige prijs zit gecalculeerd. We zullen de komende maanden zien wie gelijk heeft.

Er wordt ook gespeculeerd dat de uitbraak van het coronavirus in China een sterk effect heeft op de koers van BTC. Bitcoin wordt steeds meer als een “veilige haven” gezien, een oppotmiddel ten tijde van onzekerheid. Vorig jaar juni piekte bitcoin met een prijs van bijna $14.000 vanwege de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten.

Op het moment van schrijven is de grootste cryptocurrency echter weer onder de $10.000 uit gedoken op een waarde van ongeveer $9,800. Een aantal indicatoren gaven aan dat de situatie wellicht wat overbought raakte. $100.000 is in ieder geval nog ver weg.