Een rapport van een Amerikaanse denktank stelt dat bitcoin (BTC) vooral wordt gebruikt als investering en niet als betaalmiddel. Dit schrijft de Amerikaanse Congressional Research Service (CRS) in haar rapport dat op 10 mei werd gepubliceerd.

Het onderzoek richtte zich op de mogelijke afname van het gebruik van cashgeld, zoals biljetten en munten. Het keek daarnaast ook naar de implicaties van deze mogelijke afname. In het rapport, “The Potential Decline of Cash Usage and Related Implications” genaamd, wordt ook een stuk toegewijd aan cryptocurrencies.

Het keek hierbij niet alleen naar bitcoin, maar gebruikte deze cryptocurrency wel als voorbeeld. In het onderzoek keek het echter naar hoe cryptocurrencies in het algemeen worden gebruikt op dit moment.

Kijkend naar bitcoin stelt het CRS dat “ondanks het feit dat de prijs van bitcoin een grote publieke interesse en vraag naar deze cryptocurrency suggereert, is het geen goede indicator om te bepalen hoe vaak de cryptocurrency wordt gebruikt om voor goederen of services te betalen”. Het rapport stelt verder:

“Bepaalde analyses lijken aan te tonen dat digitale valuta’s niet op grote schaal worden gebruikt en geaccepteerd als betaling voor goederen en diensten, maar eerder als investeringsvehikels.”

Analyses van andere onderzoekers stellen echter een ander beeld vast. Zo stelt DataLight op basis van verschillende data vast dat bitcoin wel competitie vormt voor de traditionele betaalmiddelen. In het rapport van DataLight stellen de onderzoekers dat als bitcoin op deze voet door blijft ontwikkelen, “het over 10 jaar alle competitie zal ontstijgen.”

Of bitcoin uiteindelijk een breed geaccepteerd betaalmiddel wordt, is op dit moment nog koffiedik kijken. Wel wordt het op steeds meer plekken mogelijk om met bitcoin te betalen, en kan er op steeds meer plekken bitcoin worden gekocht middels zogenaamde bitcoin geldautomaten.