Aandelen van Canaan, een grote Chinese bitcoin (BTC) mining fabrikant, zijn met meer dan 80% in waarde omhoog geschoten. Dat meldt cryptonieuwssite The Block op 12 februari.

Op woensdag steeg de waarde van Canaan’s aandelen (CAN) met 82,73% naar $8,04. Meer dan 11 miljoen aandelen werden gisteren verhandeld in vergelijking met het gemiddelde van 250.000 de dag daarvoor.

Canaan was vorig jaar het eerste grote bitcoin-mining bedrijf dat genoteerd werd op een grote Amerikaanse beurs, namelijk Nasdaq. Het was hiermee rivaal Bitmain voor. Echter daalde de aandelen van het bedrijf met 40% in waarde kort nadat Canaan een initial public offering (IPO) hield eind november vorig jaar.

Canaan haalde in november $90 miljoen op door 10 miljoen aandelen voor $9 per stuk te verkopen. Dat is naar verluidt 75% minder dan oorspronkelijk het plan was. Het bedrijf had eerst een investering van $400 miljoen voor ogen.

Rivaal Bitmain, dat verantwoordelijk is voor zo’n 66% van alle mining-apparatuur in de wereld, is naar verluidt ook van plan om een IPO in de VS te houden.

Bijna twee derde van alle bitcoin-mining wordt gedaan in China. Echter door de recente uitbraak van het coronavirus in het land worden veel bedrijven gedwongen om hun productie stil te leggen. De CEO van BTC.top meldde vorige week dat zijn bedrijf alle mining-farms moest uitzetten.

Beide Bitmain en Canaan kondigde onlangs aan dat de levering van hun apparatuur is uitgesteld door de virusuitbraak. Tevens blijkt dat de toename van de zogenaamde difficulty, oftewel moeilijkheidsgraad, van het bitcoin-netwerk is gestagneerd door de virusuitbraak in China. Lees hier meer over deze moeilijkheidsgraad.

Het Britse Argo kondigde vorige maand aan dat het 10 keer zoveel inkomsten heeft verdiend in 2019 als het jaar daarvoor met bitcoin-mining.