De impact van de uitbraak van het coronavirus (Covid-19) lijkt nog lang niet ten einde te zijn. De Federal Reserve (Fed), de centrale bank van de Verenigde Staten, heeft onlangs aangekondigd dat het nog eens $6 biljoen gaat bijdrukken ter ondersteuning van de economie.

Changpeng Zhao (CZ), CEO van de grote cryptocurrency-exchange Binance, meldt dat dit de totale marktkapitalisatie van bitcoin (BTC) naar $2 miljard kan brengen. In andere woorden: één BTC zou dan $100.000 waard zijn, een groei van maar liefst 1400% tegenover de huidige prijs.

“Nu we gewend raken om over biljoenen te praten, zal een bescheiden marktkapitalisatie van $2 biljoen voor bitcoin, 1 BTC naar $100.000 brengen. Niet zo’n moeilijk voorstelbaar bedrag nu, toch?”

Aldus CZ. Ook Dan Hedl, directeur van bedrijfsontwikkeling van de Amerikaanse exchange Kraken, meldt dat een dergelijk scenario mogelijk is:

“Een stimuleringspakket van $6.000.000.000.000 voor slechts één land.

En je denkt dat Bitcoin geen marktkapitalisatie van $2 biljoen kan bereiken? ($100.000/BTC)”

Jameson Lopp, medeoprichter en CTO van de Casa wallet, geeft een interessante kanttekening:

“Perspectief: de Verenigde Staten hebben zojuist de creatie aangekondigd van bijna 50 Bitcoins in dollarwaarde uit het niets. Niet 50 BTC, maar 50 hele Bitcoin-netwerken.”

Wat daadwerkelijk het effect zal zijn van het massaal bijdrukken van geld zal in de toekomst moeten blijken. Gevreesd wordt dat dit voor hevige inflatie zal zorgen, de waarde van de dollar omlaag zal brengen en wellicht een economische recessie veroorzaken die erger is dan die van 2008.

Ook is het maar de vraag of een dergelijke inflatie bitcoin naar nieuwe hoogtes kan brengen. Uit een recent onderzoek van Santiment blijkt dat de correlatie tussen de koersen van bitcoin en de S&P 500 op zijn hoogst ligt in twee jaar. De afgelopen dagen valt het analisten echter op dat de bitcoin zich langzamerhand weer “loskoppelt” van de aandelenmarkt.

De koers van bitcoin (BTC) schoot de afgelopen weken hard onderuit door de uitbraak van het coronavirus en tikte tweemaal ongeveer $4.500 aan. Sindsdien is er weer een gestage stijging te zien en lijkt de koers vooralsnog stand de houden rond $6.600.