Weiss Crypto Ratings heeft besloten de score van het blockchain-netwerk EOS flink naar beneden bij te stellen. De organisatie vindt dat EOS met centralisatie-problemen kampt, en dat deze in de afgelopen periode niet zijn opgelost.

Weiss Ratings beoordeelt cryptocurrencies op een aantal vlakken. Op basis van deze scores rangschikt het deze cryptocurrencies in een ranglijst. Op nummer een staat bitcoin (BTC) met op nummer twee Ethereum (ETH). In een tweet schrijft de organisatie:

“EOS DOWNGRADE: #EOS heeft ernstige centralisatie-problemen, en hun evenement vorige week heeft deze zorgen niet weggenomen, dus we hebben de technologiescore aanzienlijk verlaagd. Het is nu aan #ADA om een echt gedecentraliseerde #PoS #blockchain te lanceren. Geen druk.”

De centralisatie-problemen bestaan vooral rondom EOS’ Block Producers (BP). Dit zijn de miners van het EOS-netwerk. Aangezien EOS het Proof-of-Stake-protocl (PoS) toepast, zijn deze miners eigenlijk validators. Zij worden verkozen door gebruikers van het EOS-netwerk.

Echter zorgt het stemsysteem ervoor dat gebruikers met veel EOS-tokens in bezit extra invloed hebben tijdens de verkiezingen voor BP’s. Zo zou er een Chinees kartel van EOS gebruikers actief zijn dat samen op BP’s stemt die het graag als validator wil zien.

Op 1 juni zouden EOS en Block.one een grote aankondiging doen. Dit evenement werd behoorlijk gehyped maar viel uiteindelijk erg tegen. Tijdens het evenement kondigde de twee aan dat ze een nieuw social media-platform bovenop de EOS-blockchain willen bouwen. Maar zorgen rondom centralisatie werden dus niet weggenomen.

Op dit moment lijkt EOS nog niet echt last te hebben van de lagere score. De altcoin volgt tot nu toe de bredere markttrend, en zakt niet extra hard naar beneden. Wel is het een teken dat EOS nu toch echt iets moet gaan doen aan de bestaande problemen om relevant te kunnen blijven.