In een brief aan zijn investeerders vraagt messaging-gigant Telegram om akkoord te gaan met het uitstel van de lancering van het Telegram Open Network (TON). De Securities and Exchange Commission (SEC) maakte eerder bekend het project aan te klagen vanwege de illegale Initial Coin Offering (ICO).

De SEC verklaarde dat de ICO van Telegram, waarmee het in 2018 het recordbedrag van $1,7 miljard ophaalde, illegaal was. Telegram had de verkoop van effecten namelijk moeten registreren bij de SEC. Het bedrijf ging er vanuit dit niet te hoeven doen aangezien het een “Form D” indiende, waarmee bedrijven effecten aan gekwalificeerde beleggers mogen verkopen zonder dit te hoeven registreren bij de SEC.

Echter beoordeel de SEC dat de effecten van Telegram alsnog doorverkocht konden worden waarmee de ICO dus illegaal was. Hiermee komt de geplande lanceerdatum van 31 oktober in gevaar. Daarnaast komt ook het opgehaalde bedrag in gevaar.

De Gram-tokens werden namelijk verkocht in de vorm van een overeenkomst tussen de investeerder en Telegram. Deze overeenkomst geeft de investeerder het recht op een bepaalde hoeveelheid GRM. Het probleem is nu dat vanwege de dreigende rechtszaak deze overeenkomsten mogelijk verlopen. 

Om de overeenkomsten te verlengen moeten de investeerders akkoord gaan. Er zijn echter twee groepen investeerders die ieder volgens een ander type overeenkomst hebben geïnvesteerd in het project. Daardoor kan er een situatie ontstaan waarin de ene groep investeerders akkoord gaat en de andere niet. Daar heeft Telegram echter een oplossing voor:

“In het geval dat slechts één groep de verlenging goedkeurt, blijven de koopovereenkomsten van die groep van kracht terwijl de andere groep overeenkomsten wordt beëindigd. In dat geval stellen we voor beperkte wijzigingen aan te brengen in de voorwaarden van de koopovereenkomsten die van kracht blijven om aan te geven dat er minder Grams worden uitgegeven en in omloop zullen zijn op de Introductiedatum van het Netwerk.”

Telegram hoopt de lancering van TON naar 30 april, 2020, uit te kunnen stellen. De hoorzitting staat gepland voor 24 oktober, vlak voor de geplande lanceerdatum van 31 oktober. Telegram vraagt de investeerders dan ook om voor 23 oktober een beslissing te nemen.