Stablecoins zoals Libra, een project van Facebook, kunnen een risico vormen voor de stabiliteit van het internationale financiële stelsel. Deze “internationale stablecoins” moeten dan ook tot stoppen geroepen worden totdat bewezen kan worden dat ze aan alle eisen voldoen. Dit schrijft de BBC op basis van een rapport dat het in handen wist te krijgen.

De “groep van 7”, die bestaat uit de 7 grootste economieën in de wereld, stelt in het rapport dat er 9 risico’s bestaan die een reden vormen voor het niet goedkeuren van stablecoin-projecten zoals Libra door toezichthouders. Zo kan er gelezen worden in het rapport:

“De G7 is van mening dat geen enkel internationaal stablecoin-project gelanceerd mag worden totdat de juridische, regelgevende en toezichthoudende uitdagingen en risico’s adequaat zijn aangepakt.”

Het rapport zal deze week gepresenteerd worden aan de ministers van financiën die aanwezig zullen zijn bij de jaarlijkse bijeenkomst van het IMF. De Financial Stability Board stuurde op 13 oktober al een brief naar de ministers met daarin een waarschuwing over dit soort cryptocurrency-projecten.

Volgens de FSB vormt dit type cryptocurrency een gevaar voor de stabiliteit, databescherming, marktintegriteit en kunnen ze witwaspraktijken juist toe laten nemen. Het is een nieuwe tegenslag voor Libra, dat eerder al te horen kreeg dat de prominente bedrijven PayPal, Visa, MasterCard, eBay en Stripe niet meer zullen doen aan het project.