De oprichter en CEO van SendFriend, David Lighton stelt dat Ripple’s On-demand Liquidity (ODL) zorgt voor een besparing van overboekingskosten van liefst 80%. Lighton deed zijn uitspraken tijdens Ripple’s University Blockchain Research Initiative (UBRI) Connect Conferentie.

SendFriend is een bedrijf dat overboekingen faciliteert. Het bedrijf ontving begin dit jaar zo’n $1,7 miljoen aan investeringen van namen als MasterCard, Ripple en Barclays. SendFriend is op dit moment actief in de Filipijnen waar mensen met de app direct geld naar elkaar kunnen overboeken.

Dankzij Ripple’s ODL kan het bedrijf enorm besparen op deze overboekingen. Lighton stelt dat “bedrijven zoals Western Union tot 10% in rekening kunnen brengen voor een betaling. Wij kunnen het voor 2% voor elkaar krijgen.” De besparing zit hem vooral in het “overbruggen van twee valuta,” aldus Lighton.

Overboekingsdiensten moeten nu nog vaak rekeningen “voorfinancieren” met de buitenlandse valuta waar de transactie naartoe wordt gestuurd. Dit is met Ripple’s ODL, dat gebruikmaakt van de XRP cryptocurrency, niet meer nodig. Dit leidt volgen Lighton tot een besparing van 75% en voor SendFriend dus zelfs 80%.

Verder zei Lighton tijdens de conferentie dat de hoge transactiekosten bij vergelijkbare diensten een groot probleem zijn:

“[De hoge transactiekosten zijn] zo’n ernstig probleem dat nummer tien van de duurzame ontwikkelingsdoelen tot doel heeft de kosten van overmakingsbetalingen in 2030 tot drie procent te verlagen.”

De XRP koers kon deze week nog even stijgen maar stuitte al gauw op weerstand. De koers zakte daarnaast door de stijgende trendlijn en zakte als gevolg even fors terug. Op het moment van schrijven is de prijs van XRP $0,2168 op cryptocurrency-exchange Coinbase.