De Amerikaanse Consumer Financial Protection Bureau (CFPB) heeft onlangs een nieuw rapport uitgebracht waarin Ripple en XRP (XRP) benoemd worden. Naar verluidt is het de eerste keer dat de cryptocurrency benoemd wordt in een officieel Amerikaans document.

Het rapport is een voorgestelde aanpassing van de Electronic Fund Transfer Act (EFTA). In het rapport wordt voorgesteld om aanpassingen op afdrachten en grensoverschrijdende transacties in te voeren vanwege opkomende technologie als cryptocurrency en met name Ripple en XRP.

Bedrijven en instellingen die minder dan 500 afdrachten per jaar uitvoeren worden wellicht voortaan vrijgesteld aan regelgeving bedoeld voor grensoverschrijdende betalingsverwerkers. De voorgestelde regelgeving zou het maximale aantal van 100 naar 500 verhogen.

Tevens krijgen verzekerde instellingen de mogelijkheid om zelf de wisselkoersen in te schatten voor overboekingen naar een bepaald land, zo lang zij het voorgaande jaar minder dan 1.000 overboekingen naar dat land hebben uitgevoerd.

Het rapport meldt dat grote technologische veranderingen in de sector ervoor zorgen dat ook de regelgeving aangepast moet worden. Naast Ripple en XRP wordt ook SWIFT benoemd, het netwerk voor wereldwijde transacties tussen financiële instanties en banken.

“Het bureau is […] de markt voor afdrachten blijven volgen en constateert dat de meeste van deze ontwikkelingen zich blijven doorzetten. Voorbeelden hiervan zijn:

De voortdurende groei en uitbreidende functionaliteit van het ‘global payment innovation’ (gpi) product van de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT), dat de hoeveelheid beschikbare informatie voor verzendende instellingen kan vergroten, en de uitbreiding van de capaciteit van de grote betaalkaartnetwerken om grensoverschrijdende betalingen te ondersteunen;

De voortdurende groei en de uitbreiding van partnerschappen van virtuele valutabedrijven, zoals Ripple, die zowel een betalingsberichtenplatform bieden ter ondersteuning van grensoverschrijdende geldoverdrachten als een eigen virtuele valuta, XRP, die kan worden gebruikt om de afwikkeling van die transacties.”

Aldus het rapport. De voorgestelde wetswijziging staat open voor commentaar tot 21 januari 2020.