Eergisteren was op SATOS te lezen dat een nieuwe cryptocurrency scam op YouTube omtrent XRP rond gaat. Een YouTube kanaal probeert investeerders erin te luizen via een zogenaamde “giveway scam.”

Hierbij worden investeerders hoge rendementen belooft als zij van te voren crypto of geld overmaken, vaak worden slachtoffers gedupeerd met behulp van foto’s van beroemdheden. De investeerders zien natuurlijk nooit wat terug.

In deze nieuwe scam wordt de gelijkenis van Ripple CEO Brad Garlinghouse gebruikt. Garlinghouse heeft op de situatie gereageerd via Twitter en hij laat weten niet blij te zijn:

“Genoeg is genoeg – in een tijd van wereldwijde crisis, waarin mensen bijzonder kwetsbaar zijn – moeten sociale platforms oplichters (crypto en anderzijds) verantwoordelijk houden voor het stelen van geld van onschuldige slachtoffers met neppe giveaway acties.”

Ook heeft Ripple op 25 maart een persbericht gepubliceerd over dergelijke vormen van fraude:

“Sinds de oprichting van Ripple hebben we verzocht om de verwijdering van talloze nep-advertenties en berichten die giveaway’s van gratis XRP beloven. Tot op heden hebben deze oplichters slachtoffers van honderdduizenden XRP bedrogen, met een waarde van tienduizenden dollars.

We willen bekend maken dat noch Ripple, noch enige andere leidinggevende van ons bedrijf gratis weggeefacties van digitale activa heeft aangeboden (of ooit zal aanbieden). Elke XRP-weggeefactie wordt niet onderschreven door, aangesloten bij, onderhouden, geautoriseerd of gesponsord door ons bedrijf.”

Het nieuws over de scam kwam naar buiten toen Andy van SPQR eerder deze week aan de bel trok. CryptoBull, een Nederlandse investeerder, meldt echter dat hij Ripple al een maand geleden waarschuwde:

Voor de zekerheid herhalen we nog even het volgende:

De vuistregel om hier te onthouden is dat over het algemeen geen van deze beroemdheden, binnen of buiten de industrie, cryptocurrency als bitcoin, ether of XRP zal weggeven. Ze zullen zeker niet van te voren om een bijdrage vragen. Gebruik je gezond verstand en vermijd deze vormen van fraude.