Eergisteren was op SATOS te lezen dat de rechter in de rechtszaak omtrent Ripple en XRP op 15 januari uitspraak zou doen. Ripple wordt door Bradly Sostack ervan beschuldigd hem ongeregistreerde securities, oftewel effecten, te hebben verkocht.

Ripple diende daarop een motie tot verwerping in omdat de zaak al verjaard is, Sostack zou te laat zijn. De rechter zou daarop gisteren uitspraak doen, maar heeft daar in de plaats van gezegd dat het de motie “in overweging” neemt. Dat betekent dat de rechter later een schriftelijk oordeel zal uitbrengen, maar dat kan, zoals advocaat Jake Chervinsky zegt, nog dagen, weken of zelfs maanden duren:

De grote vraag in de zaak, is XRP een security of niet, blijft dus vooralsnog onbeantwoord. Eerder deze week ging Brad Garlinghouse, CEO van Ripple, al op de vraag in tijdens een interview met CNBC:

Als eerst noemt Garlinghouse de rechtszaak belachelijk:

“Mijn mening hierover is dat het behoorlijk belachelijk is. Hier is iemand die XRP vasthield voor, denk ik, twee weken tijd en nu wat claims maakt. Of XRP al dan niet een security is, zal niet worden gedicteerd door één rechtszaak.”

Zoals Garlinghouse aangeeft is het uiteindelijk aan de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) om aan te geven of iets als effect geldt onder Amerikaanse wetgeving:

“Het is duidelijk dat de SEC van de Verenigde Staten daar de gouverneur van is, en ik denk dat het heel duidelijk is dat XRP geen security is.”

Vervolgens zegt Garlinghouse dat Ripple en XRP los van elkaar staan, wat hij al vaker beweerd heeft:

“[XRP] Het bestaat onafhankelijk van Ripple, het bedrijf. Als Ripple, het bedrijf, morgen zou sluiten, zou het XRP-ecosysteem blijven bestaan. Het is een onafhankelijke, open-source technologie. Eigendom van XRP geeft u geen eigendom van Ripple-aandelen.”

Het feit dat XRP vele nuttigheden heeft is voor hem bewijs dat het niet als een security aangemerkt hoort te worden:

“En uiteindelijk heeft XRP vele functies, dus voor mij is het heel anders dan hoe een security eruit ziet.”

Heath Tarbert, voorzitter van de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC), zei onlangs dat het nog onduidelijk is onder welke jurisdictie XRP valt; de SEC of de CFTC.