Brad Garlinghouse haalt op 4 maart plotseling uit naar bitcoin (BTC) en ethereum (ETH). Volgens de CEO van Ripple zijn beide cryptocurrencies een enorme verspilling van energie.

“Energieverbruik voor BTC- en ETH-mining is een enorme verspilling en er is geen stimulans om verantwoordelijkheid te nemen voor de CO2-voetafdruk. Absoluut schokkend dat dit niet hoog op de agenda staat voor de groeiende klimaatcrisis…”

Aldus Garlinghouse. De Ripple CEO citeert een artikel van de Britse versie van de Telegraaf. In dat artikel wordt beweerd dat de totale energieconsumptie van cryptocurrencies even hoog ligt als de energieconsumptie van heel Chili. Ook zou de CO2-voetafdruk van een enkele transactie met cryptocurrencies even hoog zijn als 780.650 transacties met Visa of 52.043 uur besteden aan het kijken naar YouTube.

Deze cijfers worden aangeleverd door Alex de Vries, een blockchain-expert bij PricewaterhouseCoopers (PwC) en auteur van de Digiconomist blog.

“Mensen reageren met ongeloof, maar de cijfers kloppen.”

Aldus de Vries. De meeste artikelen over energieconsumptie van bitcoin zijn op zijn analyses gebaseerd. Echter meldde Dan Held, directeur bij de Amerikaanse exchange Kraken, vorige maand nog in een blogartikel dat het een “slechte berekening is van het energieverbruik” en dat het “opzettelijk misleidend” is.

Ook Garlinghouse is nou niet bepaald onpartijdig hierin, Ripple is de grootste aandeelhouder van XRP (XRP), wat weer de grootste concurrent is van bitcoin en ethereum. Het is moeilijk te achterhalen hoe deze berekening precies zijn uitgevoerd en waar de waarheid daadwerkelijk ligt.

Eind vorig jaar bracht CoinShares een onderzoeksrapport uit waarin staat dat 73% van het bitcoin-mining netwerk aangedreven wordt door groene stroom. Begin dit jaar bracht Arca een rapport uit waarin staat dat bitcoin-mining voornamelijk gebruik maakt van overtollige energie waardoor het geen verspilling is.