Een nieuwe cryptocurrency scam op YouTube gaat de wereld rond.

Een YouTube kanaal probeert investeerders erin te luizen via een neppe “giveaway.” Het idee is dat als je een klein hoeveelheid crypto naar een bepaald adres stuurt er vervolgens veel meer voor terugkrijgt. Dat is natuurlijk nooit het geval; je bent je crypto kwijt.

Dit soort scams zijn niet nieuw, maar de hoeveelheid ervan leek eindelijk af te nemen. Vaak worden gelijkenissen van beroemdheden misbruikt om mensen te overtuigen. Ditmaal wordt de gelijkenis gebruikt van Ripple CEO Brad Garlinghouse om XRP (XRP) van mensen af te troggelen.

Andy van SPQR Media trok als eerst aan de bel en waarschuwt het team bij Ripple voor de fraude:

“Iemand heeft een YouTube account gemaakt als Brad Garlinghouse en gebruikt deze video om een XRP airdrop scam te promoten. YouTube, je moet dit afsluiten. Dit kanaal is nog steeds actief en wordt gefinancierd om gepromoot te worden op YouTube. Duizenden mensen zijn hierdoor waarschijnlijk opgelicht. Dit moet echt snel worden opgelost.”

Vorige week kwam nog naar buiten dat de gelijkenis van Daniel Craig, de acteur die James Bond speelt in de aankomende film, alsmede de afgelopen vier, werd misbruikt voor een bitcoin (BTC) scam.

Niet alleen YouTube wordt gebruikt voor dit scams, ook populaire platformen als Facebook en Twitter zien dit soort fraude. Eind vorig jaar klaagde John de Mol Facebook aan omdat het platform te weinig zou doen tegen dit soort scams. De Mol won de rechtszaak.

De vuistregel om hier te onthouden is dat over het algemeen geen van deze beroemdheden, binnen of buiten de industrie, cryptocurrency als bitcoin, ether of XRP zal weggeven. Ze zullen zeker niet van te voren om een bijdrage vragen. Gebruik je gezond verstand en vermijd deze vormen van ponzifraude.