Ripple, het bedrijf achter de XRP cryptocurrency, staat woensdag, 15 januari, voor een belangrijke rechtszaak. Ripple wordt beschuldigd van het verkopen van ongeregistreerde effecten met behulp van een initial coin offering (ICO) tussen 2013 en 2015.

Vorig jaar diende Ripple een motie tot verwerping in waarin het beweert dat de zaak al verjaard is. De aanklager, Bradly Sostack, zou te laat zijn. Mocht de rechter deze motie gegrond verklaren dan wordt de rechtszaak verworpen, anders zal deze worden voortgezet.

De grote vraag in de zaak is of XRP nu wel of niet een security (effect) is, of dat het wellicht een commodity (handelswaar) is. Als het een security is dan betekent het dat XRP voortaan onder het toezicht valt van de Securities and Exchange Commission (SEC). Mocht het een commodity zijn dan valt het onder de verantwoordelijkheid van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC).

Als XRP tóch als een security bestempeld wordt kan dat Ripple wellicht duur komen te staan. De SEC is momenteel hoge boetes aan het uitdelen aan bedrijven die het effectenrecht hebben geschonden en illegale ICO’s hielden. Zo zitten grote bedrijven als berichtendiensten Telegram en Kik momenteel in een rechtszaak met de SEC verwikkeld.

Heath Tarbert, voorzitter van CFTC, zegt op 13 januari in een interview met Cheddar dat het “nog onduidelijk” is onder welke jurisdictie XRP valt:

“Een deel van de kwestie is de jurisdictie die we delen met de SEC. Als het een effect is, valt het onder hun jurisdictie. Als het een handelswaar is, valt het onder onze. Dus we hebben het afgelopen jaar nauw samengewerkt met de SEC om echt na te denken over wat in welke doos valt. “

Vorig jaar zei Tarbert nog dat ethereum (ETH), net als bitcoin (BTC), een commodity is. De rechtszaak deze week zal echter geen uitsluitsel geven over waar XRP onder valt, de rechter zal alleen beoordelen of de rechtszaak doorgezet mag worden of niet.

De vraag of XRP nou een effect is onder de Amerikaanse wetgeving zal wellicht op een later datum eindelijk beantwoord worden.

Vanochtend was op SATOS te lezen dat de koers van XRP momenteel weer binnen een driehoekspatroon valt en er bullish signalen te zien zijn op de RSI en MACD indicatoren.