In een update laat de Litecoin-ontwikkelaar David Burkett weten dat de eerste maand van ontwikkelingen omtrent Mimblewimble erop zit. Daarmee is de ontwikkeling van het “Mimblewimble uitbreidingsblock” eindelijk begonnen. Dit maakt Burkett bekend in een onlangs verschenen bericht op Litecointalk.

Het project als geheel begon eigenlijk al in januari 2019. Toen kondigde de oprichter van Litecoin, Charlie Lee, de ontwikkeling van anonieme transacties aan. Later, in augustus, werd Burkett aangenomen om aan Mimblewimble te werken, waarmee dus anonieme transactie gedaan kunnen worden.

Burkett werkte voorheen aan Grin, een op Mimblewimble-gebaseerde privacy cryptocurrency. Hij heeft daarmee al uitgebreide ervaring op het gebied van dit type transacties. Begin december liet Burkett al weten Grin++, een wallet voor Grin, aan te hebben gepast zodat het makkelijker te integreren zal zijn met Litecoin. Hij schrijft:

“Het meeste hiervan is al geschreven voor Grin ++, maar omdat sommige onderdelen haastig volgens een strak tijdschema zijn geschreven, maak ik van deze gelegenheid gebruik om elke lijn code met een fijne kam te doorlopen. Als onderdeel hiervan standaardiseer ik patronen die oorspronkelijk inconsistent werden gevolgd, vul ik ontbrekende tests aan en voeg ik betere documentatie toe.”

De onderliggende technologie van Grin++ zal middels een uitbreidingsblock worden geïntegreerd, schrijft Burkett, waarmee een hard fork niet nodig zal zijn. Een hard fork is het afsplitsen van de blockchain, wat veel risico’s met zich meebrengt en veel tijd kost. De ontwikkelaar kondigde daarnaast aan dat hij Tor en CoinJoin als extra privacy-functies wil gaan integreren.

De ontwikkeling van anonieme transacties met Litecoin zal in het nieuwe jaar worden voortgezet onder leiding van Burkett. Hij ontvangt hiervoor $6.000 per maand wat wordt betaald uit een speciaal ontwikkelingsfonds van Litecoin. In totaal zal de ontwikkeling zo’n $72.000 gaan kosten.