De Bank of England (BoE), de centrale bank van het Verenigd Konikrijk, overweegt om een zogeheten central bank digital currency (CBDC) uit te geven. Dat blijkt uit een nieuw rapport gepubliceerd op 13 maart.

In het 57 pagina’s lange rapport, genaamd “Central Bank Digital Currency March 2020: Opportunities, Challenges and Design,” wordt beschreven wat de mogelijke impact zou kunnen zijn van het uitbrengen van een nationale digitale valuta. In dit geval een digitale pond sterling (GBP).

De BoE onderkent dat het uitgeven van een CDBC mogelijk het huidige bancaire systeem zou kunnen destabiliseren. Tegelijkertijd wordt erkend dat de technologie financiële transacties sneller en gemakkelijker zou kunnen maken voor consumenten.

“Het is nu tijd om verder vooruit te kijken en na te gaan wat voor soort geld en betalingen nodig zijn om aan de behoeften van een economie die steeds digitaler wordt te voldoen. We zitten midden in een betalingsrevolutie.

Bankbiljetten – de meest toegankelijke vorm van geld van de BoE – worden minder vaak gebruikt om betalingen mee te doen. Tegelijkertijd zijn fintech-bedrijven begonnen de markt te veranderen door nieuwe vormen van geld aan te bieden en nieuwe manieren om ermee te betalen.

Deze ontwikkelingen creëren grote nieuwe kansen, brengen enkele nieuwe risico’s met zich mee en roepen bij de BoE een aantal diepgaande vragen op.”

Aldus het rapport. Valuta gebaseerd op blockchain-technologie wordt steeds populairder doordat de technologie snellere, goedkopere en veilige transacties mogelijk maakt. Toen Facebook vorig jaar een eigen cryptocurrency aankondigde, de libra, werden centrale banken overal ter wereld onder druk gezet. Toch meldt de BoE dat er ook enkele risico’s aan gebonden zijn:

“Als aanzienlijke deposito’s worden overgeheveld van commerciële banken naar CBDC, kan dit gevolgen hebben voor de balans van commerciële banken en de Bank of England, het kredietbedrag dat banken aan de bredere economie verstrekken en hoe de bank het monetair beleid en ondersteunt financiële stabiliteit. “

Vooralsnog heeft de BoE nog geen beslissing genomen of het ook daadwerkelijk een digitale pond gaat uitbrengen. Het voorstel staat open voor publiekelijk commentaar tot 12 juni.