De dagelijkse transactiekosten van het Ethereum-netwerk zijn voor het eerst sinds maart hoger dan de transactiekosten van Bitcoin. Dit blijkt uit gegevens van de dataproviders Messari en Coin Metrics.

Analisten beweren dat kosten een meer accurate indicator van de vraag kunnen zijn dan het aantal transacties of het transactievolume, die beide beïnvloedbaar zijn door spoofing.

Uit de gegevens van Messari bleek dat over een periode van 24 uur eerder deze week  $207.000 werd uitgegeven aan transacties op Ethereum, terwijl gebruikers van Bitcoin $180.000 betaalden. Een van de redenen voor de stijgende transactiekosten is Tether.

In juli migreerde Tether – de populairste stablecoin – naar Ethereum. Eerder maakte het gebruik van het Omni-protocol, dat bovenop de Bitcoin-blockchain is gebouwd.

Een rapport van Coin Metrics, dat deze week is gepubliceerd, benadrukt het effect op de transactiekosten van BTC en ETH. De kosten van ETH zijn gestegen terwijl die van BTC de afgelopen dertig dagen zijn gedaald.

Tether “was goed voor meer dan 25% van alle Ethereum-transacties op 8 september en is sinds medio augustus consistent goed voor meer dan 10% van alle Ethereum-transacties”, aldus het rapport. De situatie staat in schril contrast met 2017, toen de Bitcoin transactiekosten 10 tot 25 keer hoger lagen dan die van Ethereum, aldus hetzelfde rapport.

In reactie op de groeiende vraag tweette mining-pool Bitfly deze week dat Ethereum nu een verhoging van de gaslimiet test, wat zich vertaalt in een totale capaciteitsverhoging van 25% voor het netwerk. Gas is het token dat wordt gebruikt als betaling van transactiekosten. Miners mogen maar een bepaalde hoeveelheid gas aannemen om in een datablok te stoppen. Door deze limiet te verhogen zullen miners dus meer transacties in een blok kunnen verwerken.