Gisterennacht was Dr. Li Wenliang overleden, hij was een van de eerste artsen die aan de bel trok omtrent de uitbraak van het coronavirus in China. Er wordt met veel verdriet en verbazing op het nieuws gereageerd in het land.

Het beviel de Chinese autoriteiten niet dat de klokkenluider zijn collega’s eind december waarschuwde voor het virus. Hij werd onder andere beschuldigd van het verspreiden van valse geruchten door een regering die het nieuws van de uitbraak in eerste instantie in de doofpot wilde stoppen.

Vele Chinezen lijken boos en verdrietig te zijn over het nieuws van zijn overlijden. Dr. Wenliang wordt als een held gezien die zijn leven opofferde voor anderen. Op Weibo, een soort Chinese Twitter, wordt er kritisch gereageerd op de overheid en gepleit voor vrijheid van meningsuiting.

Echter worden deze berichten intussen massaal verwijderd van het platform. Het nieuws van zijn overlijden stond onmiddellijk op de toppositie van het trending nieuws op Weibo, maar verdween kort daarna uit de lijst. Er gaan zelfs geruchten rond dat Wenliang nog uren in leven werd gehouden zodat het nieuws pas rond middennacht naar buiten zou komen.

Inmiddels heeft iemand een gedenkteken ter ere van Dr. Wenliang op de blockchain van Ethereum (ETH) geplaatst met behulp van een smart contract. Op de digitale grafsteen staat een korte biografie van de klokkenluider alsmede rest in peace (R.I.P.).

Doordat dit met een smart contract op een blockchain is gedaan, is de tekst onveranderbaar en kan daarom niet gecensureerd worden. Dat is de kracht van blockchain-technologie.

Koreaanse universiteit geeft diploma’s uit op de blockchain omtrent virusuitbraak

In gerelateerd nieuws heeft een grote Zuid-Koreaanse universiteit besloten om diploma’s uit te geven op de blockchain. Dat meldt het Zuid-Koreaanse MBN op 6 februari.

Zuid-Korea’s Pohang University of Science and Technology (POSTECH) meldt dat het niet langer veilig is om studenten bijeen te laten komen tijdens de diploma uitreiking. De diploma’s worden uitgegeven op het BROOF-platform van het Zuid-Koreaanse ICONLOOP-project. Een functionaris van POSTECH zei het volgende aan MBN:

“In de nasleep van het nieuwe coronavirus is het onmogelijk om op tijd een diploma-uitreiking te houden. Nu, zelfs als een student de school niet bezoekt om het diploma te ontvangen, kunnen ze een online digitale diploma beveiligd door blockchain-technologie ontvangen.”

ICON (ICX), de native cryptocurrency van het project, schoot de afgelopen week met 300% omhoog van ongeveer $0,15 naar $0,6. Het is een waarde die de altcoin sinds september 2018 niet meer heeft gezien. Op het moment van schrijven is deze weer omlaag gecorrigeerd naar $0,45.

Er zijn inmiddels meer dan 31.000 patiënten besmet met het coronavirus en meer dan 630 mensen aan overleden.