Het mining-bedrijf Hive Blockchain Technologies gaat zijn ethereum (ETH) mining-operatie uitbreiden. Dit is opvallend omdat Ethereum uiteindelijk over zal stappen op het proof-of-stake (PoS) protocol, waarin miners geen rol meer zullen spelen. In een interview met Cointelegraph legt de interim executive voorzitter, Frank Holmes, uit wat de beweegredenen zijn achter de uitbreiding.

Hive heeft mining-operaties in IJsland en Zweden, welke voor het grootste deel op groene energie draaien. Nu wil Hive dus zijn operatie in Zweden uit gaan breiden met 20 procent, ondanks de mogelijke overstap op het PoS-protocol. Holmes geeft twee redenen voor de uitbreiding:

“De belangrijkste factor is dat we onlangs de 100% controle over onze activiteiten in Zweden hebben afgerond. Dit geeft ons nu volledig inzicht in de kosten voor een uitbreiding en we kunnen dit doen tegen aanzienlijk lagere kosten dan onze oorspronkelijke faciliteit die twee jaar geleden werd gebouwd.”

Hij voegt daar aan toe:

“Vanuit operationeel oogpunt hebben we ook onze mining efficiëntie verbeterd en onze operationele en onderhoudskosten in Zweden aanzienlijk verlaagd sinds we de controle over de activiteiten overnamen. Bovendien zijn de omstandigheden op de mining-markt sinds december verbeterd.”

Over de overstap op het PoS-protocol zegt Holmes:

“Het huidige voorstel voor de overstap van Ethereum naar PoS heeft een aantal onbekende variabelen, waaronder onzekerheid over timing, uitvoering en uiteindelijke adoptie; en er is nog geen definitief plan dat is opgesteld en goedgekeurd.”

Hive heeft vooral GPU-miners en wordt daardoor niet getroffen door de mogelijke implementatie van Programmatic Proof of Work (ProgPow), dat ASIC miners een kleiner voordeel zal gaan geven. Onlangs stelden stakeholders een petitie op tegen de implementatie van ProgPow.