Op eerste Kerstdag werd ongeveer 90.000 ETH naar de cryptocurrency-exchange Kraken gestuurd en vervolgens verkocht. Het was lang onduidelijk wie achter de grote transactie zat en zelfs Vitalik Buterin, de oprichter van Ethereum, werd aan de transactie gelinkt. Nu is duidelijk wie er achter de transactie zat.

Een mysterieuze transactie van ruim 204.000 ETH in totaal werd naar verschillende cryptocurrency-exchanges gestuurd. Geruchten deden de ronde dat het Buterin of een andere Ethereum-ontwikkelaar was. Van dit bedrag werd 90.000 ETH naar Kraken gestuurd en voor $11 miljoen geliquideerd.

Nu is duidelijk geworden dat Jeff Wilcke, een mede-oprichter van Ethereum achter de transactie zat. Hij zou het geld nodig hebben om zijn ‘game’ te financieren, aldus Wilcke in een inmiddels verwijderde tweet:

Critici uitten hun kritiek op de gang van zaken. De verkoop van de miljoenen dollars aan ethereum zou nog meer verkoopdruk veroorzaken op de ETH koers, die al niet al te best presteert. Door de dump zakte de ETH koers zelfs even tot een prijsniveau waar het zich sinds februari van dit jaar niet meer bevond.

Intussen is er op fundamenteel wat beter nieuws te melden. Zo kan ETH sinds kort gebruikt worden om te betalen voor een advertentievrije ervaring op het mediaplatform Forbes. Daarnaast blijkt uit onderzoek van onderzoeksbedrijf ConsenSys dat Ethereum steeds gedecentraliseerder wordt dankzij de opkomst van DeFi.