Vitalik Buterin, medeoprichter van Ethereum (ETH), heeft een alternatieve methode voorgesteld voor de overgang naar Ethereum 2.0. Het kan er wellicht voor zorgen dat de upgrade vroeger wordt uitgevoerd dan oorspronkelijk werd verwacht.

Buterin beschrijft op 23 december op Ethresear.ch een nieuwe manier om van het huidige Proof-of-Work (PoW) protocol van Ethereum 1 naar de Proof-of-Stake (PoS) van Ethereum 2.0 over te stappen. Deze nieuwe methode zou eenvoudiger moeten zijn en vereist minder “herarchitectuur” om uit te voeren.

Verder meldt Buterin dat Ethereum 1 zou blijven bestaan als een zogenaamde shard van Ethereum 2.0. Node beheerders of validators kunnen dan blijven deelnemen aan het Ethereum 1 netwerk door zich aan te melden als Ethereum 1 validators. Zij zouden dat kunnen doen naast het draaien van een beacon node voor het PoS-protocol van Ethereum 2.0.

Wanner dit uitgevoerd gaat of kan worden en hoeveel sneller het de overgang naar Ethereum 2.0 zal maken is nog onbekend. De overgang zal waarschijnlijk meerdere jaren in beslag nemen. Onlangs werd de “Istanbul” hard fork uitgevoerd, wat de laatste upgrade is voor Ethereum 1.

Volgend jaar zullen de eerste fasen van start gaan voor de upgrade naar 2.0, ook wel “Serenity” genaamd.

Uit een recent onderzoek van ConsenSys blijkt dat Ethereum steeds gedecentraliseerder wordt, mogelijk mede dankzij de groei van decentralized finance (DeFi).

Op 1 januari staat een nieuwe hard fork op de planning, Muir Glacier genaamd. Deze hard fork zal de zogenaamde moeilijkheidsbom uitstellen, een mechanisme dat wanneer het zover is ervoor moet zorgen dat miners overstappen op het Proof-of-Stake-protocol.