De schaalbaarheid van het Ethereum (ETH) netwerk kan enorm verbeteren door de recente “Istanbul” update. Dat meldt Starkware 6 januari op Twitter:

Volgens metingen (geen benaderingen, noch schattingen) van Starkware is de schaalbaarheid verbeterd met maar liefst 2.000 keer ten opzichte van Ethereum Layer-1. Sinds de Istanbul update kan het Ethereum-netwerk 9.000 transacties aan bij 75 gas/trade in vergelijking met 2.000 transacties bij 300 gas/trade.

Starkware, een bedrijf dat zich richt op het oplossen van problemen met schaalbaarheid en privacy van blockchains met behulp van zogenaamde zk-STARKs, zegt dat dat Ethereum Improvement Proposal (EIP) 2028 “zeker geholpen” heeft.

De Istanbul hard fork werd vorige maand uitgevoerd en was zonder problemen verlopen. EIP-2028 werd ingevoerd om de prijs van gas te verlagen, wat de schaalbaarheid verbeterd. Tevens meldt Starkware dat StarkEx binnenkort op de mainnet zal arriveren:

Onlangs werd nog een hard fork op Ethereum uitgevoerd, de “Muir Glacier” update. Deze was bedoeld om de zogenaamde difficulty bomb uit te stellen. Uit data van Etherscan blijkt dat ook de blocktijden zijn afgenomen.

De ETH koers kon op zijn beurt flink doorstomen. Zo brak het de weerstand bij $140 en kon het tot aan de $145 stijgen. Sindsdien is de koers weer iets teruggezakt.